Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi z jagodami
![]() Danie złożone. Pełne ukrytych znaczeń. W moich pierogach zawsze widzę stęsknioną matkę, powroty z wakacji, aksamitny sos i złowrogo sine zęby. Drobne listki i umazane palce. I jeszcze wycieczki rowerowe. I lato. Nawet, gdy jem je w środku zimy... Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 kg jagód (mogą być mrożone), Wykonanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Rrobimy w nich dołek i nalewamy tyle gorącej wody, żeby ciasto, które zagniatamy było zwarte, ale niezbyt twarde. Po wyrobieniu dzielimy je na kilka części, po czym każdą z nich rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką. Z powstałego, cieniutkiego (ok. 4 mm) placka wykrawamy krążki za pomocą szklanki, kieliszka, foremki itp. Na każdy z nich nakładamy trochę jagód i posypujemy płaską łyżeczą cukru. Skłądamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Warto je w tym celu delikatnie zwilżyć wodą. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę na kilka minut. Ja najbardziej lubię ze słodką śmietaną. Jeżeli używamy jagód mrożonych, nalezy je wcześniej rozmrozić i dokładnie odsączyć z powstałego soku! ![]() ![]() poniedziałek, 05 listopada 2007, casiapaw
Komentarze
wedelka
2007/11/07 12:11:25
ślinka mi pociekła na ich widok :) Odwiedzam Twój blog już od jakiegos czasu, więc mam nadzieję, że nie bedziesz miała ni przeciwko jeśli dodam go sobie do zakałdek :) Pozdrawiam serdecznie :)
2007/11/07 13:30:30
Wedelko, bardzo mi miło. I z powodu ślinki i Twoich odwiedzin i tego komentarza :) Pozdrawiam serdecznie. Kasia
2007/11/08 17:12:54
Ja też! Są dla mnie kwintesencją lata... A w pozostałe pory roku zajadam się ruskimi :)
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |