Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi z jagodami
pierogi z jagodami

Danie złożone. Pełne ukrytych znaczeń. W moich pierogach zawsze widzę stęsknioną matkę, powroty z wakacji, aksamitny sos i złowrogo sine zęby. Drobne listki i umazane palce. I jeszcze wycieczki rowerowe. I lato. Nawet, gdy jem je w środku zimy...

Składniki:

Na ciasto:

3 szklanki mąki,
ok. 1 szklanki wody,
szczypta soli.


Na nadzienie:

0,5 kg jagód (mogą być mrożone),
cukier.

Wykonanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Rrobimy w nich dołek i nalewamy tyle gorącej wody, żeby ciasto, które zagniatamy było zwarte, ale niezbyt twarde. Po wyrobieniu dzielimy je na kilka części, po czym każdą z nich rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką.

Z powstałego, cieniutkiego (ok. 4 mm) placka wykrawamy krążki za pomocą szklanki, kieliszka, foremki itp. Na każdy z nich nakładamy trochę jagód i posypujemy płaską łyżeczą cukru. Skłądamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Warto je w tym celu delikatnie zwilżyć wodą.

Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę na kilka minut. Ja najbardziej lubię ze słodką śmietaną.

Jeżeli używamy jagód mrożonych, nalezy je wcześniej rozmrozić i dokładnie odsączyć z powstałego soku!

pierogi z jagodami
 
talerz po pierowgach
poniedziałek, 05 listopada 2007, casiapaw
Komentarze
2007/11/07 12:11:25
ślinka mi pociekła na ich widok :) Odwiedzam Twój blog już od jakiegos czasu, więc mam nadzieję, że nie bedziesz miała ni przeciwko jeśli dodam go sobie do zakałdek :) Pozdrawiam serdecznie :)
-
2007/11/07 13:30:30
Wedelko, bardzo mi miło. I z powodu ślinki i Twoich odwiedzin i tego komentarza :) Pozdrawiam serdecznie. Kasia
-
2007/11/08 13:52:06
Cudowne te pierożki!!! Uwielbiam pierogi :)
-
2007/11/08 17:12:54
Ja też! Są dla mnie kwintesencją lata... A w pozostałe pory roku zajadam się ruskimi :)
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Sezon Truskawkowy 2009 Nasze e-Książki 19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie
design by taisha