Blog > Komentarze do wpisu
Risotto doskonałe - przepis podstawowy
risotto
 
Encyklopedia PWN podaje, że doskonałość to pełnia bytu, któremu nie brak żadnego z istotnych wchodzących w jego skład przymiotów. To pełnia cnót, ideał i absolutna harmonia. Dlatego właśnie mój ryż określam mianem doskonałego...

Składniki:

1 szklanka ryżu,
1 kostka rosołowa,
1/2 cebuli,
2 łyżki śmietany 18%,
2 łyżki masła.

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy na nie pokrojoną drobno cebulę i smażymy aż się ładnie zeszkli.

Gdy to nastąpi wsypujemy surowy ryż i smażymy
dalej - on także musi stać się lekko szklisty i przejrzysty. Powinno to potrwać ok. 2-3 minut. Po tym czasie dolewamy przygotowany wcześniej bulion (ok. 1,5 szklanki). Przykrywamy szczelnie i dusimy przez jakieś 13 minut - ryż musi się zrobić miękki, puszysty i aksamitny.

Gdy jest już gotowy zdejmujemy patelnię z palnika, dodajemy dwie łyżki śmietany, mieszamy i chwilkę trzymamy w cieple. Wykłądamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Taki ryż podaję jako dodatek do potraw obiadowych lub jako danie główne. Wówczas wystarczy, że przy przygotowywaniu ryżu dodamy kurczaka, pieczarki, czy co nam przyjdzie do głowy :)

risotto
środa, 07 listopada 2007, casiapaw

Polecane wpisy

  • Kuskus z ciecierzycą

    Biała sukienka, jakiś kwiat, kępki sztucznych rzęs, piękne buty. Czarny samochód, morze uśmiechów, kapiące z oczu najbliższych kropelki słonego szczęścia. I On,

  • Spanakopita

    Są takie symbole, które w niewielkich kształtach skupiają esencję danego miejsca, wydarzenia, przedmiotu. Gromadzą samą śmietankę, czysty smak, istotę rzeczy. W

  • Nigiri sake

    Smak, prostota, elegancja. Najdoskonalszy wynalazek ludzkości. Prastara kultura, przedwiekowa technika, kosmiczny efekt. Za każdym razem poraża mnie swą doskona

Komentarze
2007/11/07 22:08:25
Mniam, mniam. Może jutro na obiadek zrobię? Pozdrowienia.
-
2007/11/07 22:50:42
Zrób, zrób. To najlepszy ryż jaki znam :)
-
adrijah
2008/01/25 22:59:41
O, widzę kolejną opcję na obiad podczas sesji :) Wstyd się przyznać, bo ryż uwielbiam, a risotta nigdy nie robiłam. Czas najwyższy to zmienić
-
2008/01/26 12:19:28
adrijah - nie ma się czego wstydzić, bo ja po raz pierwszy risotto - takie prawdziwe - robiłam jakiś rok/dwa lata temu :) i zakochałam się w nim od razu!
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Sezon Truskawkowy 2009 Nasze e-Książki 19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie
design by taisha