Blog > Komentarze do wpisu
Galaretka z warzywami

galaretka z warzywami

Złote, zielone, czerwone. Chrupkie, delikatne, aksamitne. Krągłe, podłużne, drzewiaste. Maleńkie, ciut większe, duże. I jajko. Oto ona - galaretka z warzywami. Ciekawa i zdrowa alternatywa dla pospolitych nóżek...

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

1 opakowanie mrożonki "Sałatka wykwintna HORTEX",
1/3 puszki zielonego groszku,
1 jajko na twardo,
1/2 litra bulionu drobiowego,
5 łyżek żelatyny,
sól i pieprz.

Wykonanie:

Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki zimnej wody. Bulion drobiowy doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy do niego namoczoną żelatynę. Gotujemy przez około 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym przecedzamy przez bawełnianą ściereczkę.

Mrożonkę gotujemy w osolonej wodzie przez okolo 10 minut. Dokładnie odcedzamy i zostawimy do przestygnięcia. Mieszamy z odsączonym groszkiem. Jajko kroimy na ósemki.

Na dno małych miseczek lub filiżanek wlewamy po dwie łyżki bulionu z żelatą. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Następnie wkładamy po około 2 łyżki mieszanki warzywnej i po kawałku jajka. Zalewamy bulionem do pełna. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby galaretki warzywne stężały. Wyjmujemy bezpośrednio przed podaniem.

warzywna galaretka

galaretka warzywna

piątek, 14 grudnia 2007, casiapaw

Polecane wpisy

  • Faszerowane pieczarki

    Złoto jest skarbem. Cennym kruszcem, potrafiącym zmieniać ludzkie serca, losy, charaktery. Rozkochuje w sobie kobiety, wzbudza zachwyt i pożądanie, rodzi zawiść

  • Jajka faszerowane II

    Radość zielonego szczypiorku, polna rześkość pieczarek, aksamitna ciężkość majonezu. Odrobina pachnącej pietruszki, mała dawka dobrej energii i kropla słodkiego

  • Ptysie z kurczakiem

    Tak wykwintne, jak piemonckie trufle. Tak rozkoszne, jak małe kocięta. Delikatne niczym płatki róż. Ręka sama po nie sięga, wzrok omiata, usta pragną. Wprost ni

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Sezon Truskawkowy 2009 Nasze e-Książki 19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie
design by taisha