Blog > Komentarze do wpisu
Pierniczki świąteczne

pierniczki

Są najlepszym zwiastunem świąt. To właśnie one - a nie girlandy na wystawach sklepów czy niezliczeni Mikołajowie w reklamach telewizyjnych - oznajmiają, że przyszedł grudzień i niedługo zabłyśnie pierwsza gwiazdka. Kiedy w domu unosi się zapach pierników, wiadomo, że święta są tuż tuż.

Są słodkie - ale z korzennym pazurkiem, nieduże - ale ciężkie i esencjonalne, delikatne - ale mocno aromatyczne...

Przepis z Wielkiego Żarcia.

Składniki:

Na ciastka:

50 dag mąki pszennej,
20 dag cukru pudru,
20 dag miodu,
12 dag masła lub margaryny,
1 jajko,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika.

Na lukier:

15 dag cukru pudru,
1 białko,
papier.

Wykonanie:

W małym garnuszku podgrzewamy miód z cukrem, masłem i przyprawą korzenną. Gdy ładnie się połączą i osiągną płynną konsystencję, zdejmujemy z palnika i zostawiamy do przestygnięcia.

Mąkę mieszamy z sodą i robimy w nich mały dołek, do którego wlewamy przestudzony płyn i jedno całe jajko. Energicznie zagniatamy i dość długo wyrabiamy. Ciasto ma być gładkie i jednolite w dotyku. Wkałdamy na kilknaście minut do lodówki.

Następnie ciasto wyjmujemy, odrywamy z niego spory kawałek i wałkujemy go na grubość 3-5 mm. Za pomocą foremek wykrawamy dowolne kształty, a zapałką robimy w nich różne wzorki i dziurki na nitkę, aby pierniczki dało się zawiesić na choince.

Przygotowane ciasteczka układamy na blaszce (w odstępach) i pieczemy około 10 minut w temperaturze 150 stopni C, aż się ładnie zezłocą. Trzeba uważnie pilnować czasu pieczenia, gdyż zbyt długi pobyt w piekarniku sprawi, że pierniczki będą gorzkawe.

Po upieczeniu ozdabiamy lukrem, zrobionym wg przepisu:

W misce ubijamy białko i stopniowo dodajemy do niego cukier. Miksujemy aż lukier nabierze konsystencji pasty do zębów. Dzielimy go na kilka porcji, które umieszczamy w osobnych miseczkach i za pomocą barwników - gotowych lub naturalnych - nadajemy im różne kolory. (Np. na czerwono barwi barszcz lub sok z buraków, na żółto kurkuma, a na zielono - sok ze szpinaku).

Z papieru formujemy niby-lejek z maleńką dziurką. Napełniamy go lukrem i, delikatnie wyciskając, ozdabiamy ciastka. Zostawiamy do wyschnięcia na świeżym powietrzu, w temperaturze pokojowej.

Pierniczki można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte, aby wchłonęły trochę wilgoci z powietrza i nabrały miękkości.

pierniki

 


czwartek, 06 grudnia 2007, casiapaw

Polecane wpisy

  • Czekoladowy pudding ryżowy

    Takich uniesień moje podniebienie doznaje niezwykle rzadko. To prawda, że nie zawsze twardo stąpa po ziemi i często buja w obłokach, ale niebo, raj, czysta rozk

  • Pączuszki mini

    Przypada raz do roku. W czasie zabaw, hucznych bali, domowych nasiadówek. Kojarzy się z radością, swawolą, brakiem zahamowań. Święto Pączka. Króla słodkich przy

  • Kolorowy deser borówkowo-nektarynkowy

    Kwintesencja lata. Jego zapachów, kolorów i radosnego klimatu. Deser, który przykuwa wzrok, uwodzi i iskrzy kolorami, niczym kokietujący swą wybrankę samczyk gi

Komentarze
videoblog
2007/12/06 11:28:13
Mniam, na oko pycha :)
-
2007/12/06 12:08:16
W smaku też przyjemne ;)
-
2007/12/06 13:28:55
Sliczniutkie są :) I takie bajecznie kolorowe :) My bedziemy lukrowac i zdobic przed Swietami. Zapraszam do obejrzenia moich :) majanaboxing.blox.pl
-
2007/12/06 14:53:04
Nie musisz zapraszać, bo już rano byłam i widziałam :) Tylko nie miałam weny na pisanie komentarza ;)
-
2007/12/07 08:30:20
Acha :) Milo wiedziec, ze zagladasz :) Pozdrawiam serdecznie.
-
malta_79
2007/12/08 20:02:23
Dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków
-
2007/12/08 21:23:14
Cała przyjemność po mojej stronie :)
-
Gość: missy120, *.chello.pl
2009/12/27 13:17:11
skorzystalam z przepisu neistety pierniczki nie zmiekly:(
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Sezon Truskawkowy 2009 Nasze e-Książki 19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie
design by taisha