Blog > Komentarze do wpisu
Polędwiczki w sosie żurawinowym
polędwiczki w sosie

Polędwiczki mają kobiecą naturę. Są delikatne, kruche, eleganckie i ujmujące. Lubią gościć w menu najlepszych restauracji - tych samych, do których i my lubimy być zapraszane. I, podobnie jak my, choć są piękne same w sobie, czerpią przyjemność z otaczania się wyszukaną biżuterią. Wykwintne dodatki i sosy podkreślają ich smak, niczym perły gładkość kobiecej szyi...

Ta polędwiczka postawiła na żurawiny. I, wierzcie mi, był to tarfny wybór...

Autorką przepisu na pyszne polędwiczki jest Bajaderka.

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe (po około 250 g każda),
3 łyżki masła,
1 cebula,
2 łyżki ziół (rozmaryn, majeranek),
1 szklanka rosołu z kurczaka,
2/3 szklanki żurawin do mięsa,
2 łyżki octu balsamicznego,
sól i pieprz,
cukier.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni C. Polędwiczki myjemy, lekko osuszamy, po czym przprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni - najlepiej żaroodpornej, aby można było wstawić ją do piekarnika - roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy polędwiczki i porządnie obsmażamy, aż się ładnie zrumienią ze wszystkich stron. Patelnię z mięsem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.

W międzyczasie w niedużym naczyniu roztapiamy pozostałe masło. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i zioła i dusimy około 3-5 minut. Dodajemy rosół, żurawiny i ocet balsamiczny, dobrze mieszamy i podgrzewamy kolejne 3 minuty, aż żurawiny całkiem się rozpuszczą.

Gotowe polędwiczki wyjmujemy z pieca, a sos, który powstał w czasie ich pieczenia, przelewamy ostrożnie do rondelka z żurawinami. Gotujemy, aż zgęstnieje, czyli okolo 6 minut. Przyprawiamy do smaku smaku cukrem, solą i pieprzem.

Mięso kroimy na ukośne plastry, wykładamy na talerze i polawamy sosem żurawinowym.

poledwiczki
 
polędwiczki

poniedziałek, 28 stycznia 2008, casiapaw
Komentarze
Gość: Agnieszka, public12394.xdsl.centertel.pl
2009/06/17 13:00:26
wyśmienita potrawa :) właśnie skonsumowałam jestem pod rażeniem
-
Gość: Cieszynka, c23-190.icpnet.pl
2010/05/26 22:05:29
Polędwiczki super, nawet moja wybredna czterolatka się zajadała :)
-
Gość: Marzena, host-81-190-149-233.olsztyn.mm.pl
2012/05/17 08:07:37
Świetne danie, bardzo łatwe w przygotowaniu.
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Sezon Truskawkowy 2009 Nasze e-Książki 19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie
design by taisha