Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka spod samiuśkich Tater
szarlotka

Poezja, sen, marzenie. Doskonałość formy i treści, wyrażająca się niebiańskim smakiem i rzucającym na kolana wyglądem. Jest krucha, delikatna, lekko słodka i lekko kwaśna. Cynamonowa i maślana. Soczysta i chrupiąca.

Atakuje wszystkie zmysły. Oczy, nos i podniebienie poddają się jej urokowi z każdym kęsem, spojrzeniem, zbliżeniem do ust. Bo nie jest zwykłym jabłecznikiem. Jest ich królem, przewodnikiem, ideałem…

Takiej szarlotki jeszcze nie jedliście. No, chyba, że korzystaliście już z tego przepisu. Jego autorką jest Szellka.

Składniki:

Na ciasto:

0,5 kg mąki pszennej,
1 kostka masła,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 żółtka,
2 łyżki śmietany.

Na nadzienie:

2-3 kg jabłek (szara reneta lub antonówka),
4 łyżeczki cynamonu,
cukier do smaku (ja dodałam 1/3 szklanki),
bułka tarta do podsypania.

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta wsypujemy do jednej miski, dokładnie siekamy i szybko zagniatamy. Foremkę (u mnie 23 x 42 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 zużywamy do wylepienia dna foremki - którą następnie wstawiamy na pół godziny do lodówki, a 1/3 zostawiamy na później (także pozostawiając ją na 30 minut w lodówce).

Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy na ćwiartki, a następnie na cieniutkie plasterki. Można to zrobić za pomocą robota kuchennego, co znacznie przyspieszy pracę. Dodajemy do smaku cukier i cynamon, dokładnie mieszamy i zostawiamy na trochę, żeby smaki się "przegryzły".

Foremkę ze schłodzonym ciastem wyjmujemy z lodówki i wstawiamy do nagrzanego do 160 - 180 stopni C piekarnika. Podpiekamy przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i obficie posypujemy tartą bułką. Jej zadaniem będzie wchłonięcie wilgoci z jabłek, aby po upieczeniu spód ciasta pozostał kruchy i chrupiący.

Na warstwę bułki wykładamy plasterki jabłek. Ma ich być naprawdę dużo. Urok tej szarlotki polega bowiem m.in. na ogromnej przewadze owoców nad ciastem. Na jabłka kruszymy pozostałą część (1/3) ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika (160 - 180 stopni C) i pieczemy przez około 1 godzinę. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

szarlotka
 
szarlotka
 
szarlotka
poniedziałek, 03 marca 2008, casiapaw

Polecane wpisy

  • Szarlotka z kruszonką

    Jest pyyyyszna. Mięciuta, krucha, słodka i delikatna. Pachnie cynamonem, a smakiem wprost czaruje. A kiedy jeszcze podamy ją na ciepło, obok kulki waniliowych l

  • Makowiec krucho-drożdżowy, całkiem nieudany

    Zrobiłam makowiec. Nie wyszedł mi - był szeroki, płaski, klapnięty, rozlazły, zapadnięty i ... pyszny. Niestety. Bo gdyby i smak był niezadowalający, bez wahani

  • Makowiec krucho-drożdżowy

    Święta minęły, ale ich aromat ciągle jeszcze czai się w zakamarkach mojej kuchni. Słodko-cytrusowy. Ciepły. Domowy. W dużej mierze pochodzi z tego oto makowca -

Komentarze
2008/03/03 15:02:23
Wyglada na to,ze jest boska!!! Przez Twoj opis to sie az obslinilam :) Pikna jest , pikne zdjecia :)
-
2008/03/03 18:40:19
Majanko, aż się rumienię od tych miłych słów :) A szarlotka rzeczywiście jest wyśmienita. Świadczy o tym chociażby jej popularność - robiło ją mnóstwo osób z forum gazety, z cincina i z wielu blogów :)
-
2008/03/03 20:07:34
Jest bardzo efektowna ! Gratuluję cierpliwości w układaniu jabłek - naprawdę piękna szarlotka :)
pozdrawiam
-
Gość: mary50, 74.12.153.*
2008/03/03 23:54:19
Zrobilam te szarlotke,jest super dalam prawie 3 kg jablek.Ciasto kruche nie nasika sokiem.Dalam mniej cukru .Polecam.
-
usmiecham-sie
2008/03/04 09:26:08
Odleciałam... Ile jabłek!
-
2008/03/04 12:41:48
uśmiecham-się - noooo, sporo ;)

mary - ja też czasem daję mniej cukru (bo szarlotkę tę robiłam już z 5 razy), ale czasem nawet więcej. np. ostatnim razem dałam pół szklanki prawie, a i tak dość kwaśna wyszła - takie jabłka upiorne trafiłam ;)

abbra - tu nie trzeba żadnej cierpliwości, serio! jabłka się po prostu rzuca i koniec. samo tak fajnie wychodzi :)
-
cuda.wianki
2008/03/07 17:19:54
wyszla Ci przeepieknie,tym bardziej musze ja w koncu wyprobowac!!
-
Gość: kuchareczka58, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/03/11 07:35:58
Ta szarlotka robi niesamowite wrażenie:)
pozdrawiam
-
2008/03/15 11:54:58
Dziękuję, dziękuję, dziękuję za uznanie :)
-
Gość: Kaya, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/08/21 10:00:12
Ciasto dobre, ale jak dla mnie wyszło za kwaśne (użyłam antonówek)
-
Gość: , *.spray.pl
2009/01/07 08:41:13
ciasto fajne ,ale za bardzo nasiąkło mimo użycia bułki tartej i szarej renety :-(
-
2009/01/07 11:07:25
Dziewczyny, to mnie zadziwiacie, bo dla mnie to cisto było idealne pod każdym względem! Ale może następne próby wyjdą lepiej... :)
-
2009/03/26 08:55:17
Witaj
Rok temu założyłam serwis z przepisami na przeróżne ciasta www.mojeciasto.pl

Widzę że jesteś mistrzynią kuchni dlatego chciałabym zaprosić Cię do prowadzenia ze mną serwisu.
Obecnie mam też konkurs. Podzielisz się z nami jakimś smacznym ciastem?

Kasia :)
-
szellka
2011/02/05 21:55:29
Bardzo sie cieszę, że i u Ciebie zagościła ta szarlotka.
Zasyłam serdeczności :) www.ChilliBite.pl
-
szellka
2011/02/05 21:56:01
Bardzo sie cieszę, że i u Ciebie zagościła ta szarlotka.
Zasyłam serdeczności :) www.ChilliBite.pl
-
Gość: Gosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/26 18:14:14
wygląda obłędnie! :)
-
Gość: ulka2807, *.olsztyn.vectranet.pl
2012/03/06 19:36:35
na ciepło z bitą śmietaną!!!, pycha, za pierwszym razem pokręciłam ze składnikami, zamiast pół, szklanka cukru, też pyszna ;D, gorąco polecam
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Sezon Truskawkowy 2009 Nasze e-Książki 19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie
design by taisha