Blog > Komentarze do wpisu
Bukiet warzyw złotem otulony
bukiet warzyw
 
Tak świeże, jak łąka, nieopodal której wyrosły. Tak soczyste, jak deszcz, który nawadniał je i poił. Tak jędrne, że potrafią stawić opór wygłodzonym zębom. I tak rozkosznie zielone, jak natura i samo życie…

Podane bez ozdób i zbędnych dodatków. Same w sobie są esencją smaku, duszą letnich obiadów. Rozgrzane latem, słońcem i krótkim gotowaniem prężą się leniwie na talerzu. A ich idealne ciałka otula złocista, chrupiąca pierzynka...

Bukiet warzyw jest moją pierwszą propozycją w ramach Zielonego Tygodnia.

 
Składniki:

kalafior,
brokuły,
2/3 szklanki mrożonego groszku,
6 młodych ziemniaków,
masło,
1/2 szklanki bułki tartej,
kilka wiórków gorgonzoli,
cukier i sól.

Wykonanie:

Młode ziemniaki myjemy, oskrobujemy ze skórki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Kalafior i brokuły także myjemy i dzielimy na różyczki. Razem z groszkiem wrzucamy do dużego garnka, w którym znajduje się wrzątek doprawiony łyżką soli i łyżką cukru. Gotujmy przez około 5-8 minut; warzywa mają być miękkie, ale jędrne.

Na suchej patelni zrumieniamy tartą bułkę. Dodajemy masło i chwilę podgrzewamy. Gotowe warzywa odcedzamy, wykładamy na talerze i polewamy gęstą, maślaną zasmażką. Dekorujemy kilkoma wiórkami gorgonzoli.
 
bukiet warzyw
 
bukiet warzyw

bukiet warzyw
poniedziałek, 21 lipca 2008, casiapaw

Polecane wpisy

Komentarze
edysia79
2008/07/21 14:54:18
Mmmm, mniam! U Ciebie Casiu jak zwykle prosta potrawa, pięknie podana,świetnie opisana i z pewnością pyszna, ale to ostatnie to już trzeba sprawdzić we własnej kuchni ;)
-
malta_79
2008/07/21 17:01:32
Piękne! i jakie proste :)
-
2008/07/21 17:36:21
Pieknie nazwalas swoje danie:D
-
atina_bc
2008/07/21 20:06:20
Śliczna nazwa, piękny opis i bardzo ładne zdjęcia, ale przecież tego wszystkiego zawsze można sie u Ciebie spodziewać:-)
-
2008/07/21 21:08:52
Koooocham takie jedzonko! Wygląda cudownie ;-)
-
2008/07/21 21:21:48
Bardzo Wam dziękuję :) To strasznie przyjemne i "uśmiechogenne" czytać te wszystkie miłe słowa :)
-
2008/07/22 10:25:33
Jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu, ale w wersji bez groszku :) Pięknie sie u Ciebie prezentuje :)
-
2008/07/22 11:53:01
Kasiu - ja też uwielbiam takie warzywa. Zresztą każde inne też ;) Tym razem nie był to dodatek, tylko cały obiad. Szkodami było "psuć" czymkolwiek smak świeżusieńkich warzyw :)
-
2008/07/22 17:53:02
Ale telepatia.. właśnie niedalej jak w niedziele jadłam to samo-mamusia zrobiła!:P
-
notme-gotuje
2008/07/23 11:00:10
Moj wpis gdzies zniknal :(. To napisze jeszcze raz. Super danie, robie na 2 sposoby, albo tak jak TY, lub obtaczam ugotowane galazki kalafiora w roztrzepanym jajku, potem bulce i smaze :))
W kazdym razie ''zloto'' pod kazda postacia dobrze smakuje ;)))
-
2008/07/23 19:47:59
Olciu- dobre, co ? ;)

Notme - cieszę się, że tym razem wpis nie zaginął :) Ja też zrobiłam kilka razy panierowane kalafiorki, ale jednak wolę z bułeczką i masłem :)
-
cuda.wianki
2008/07/23 22:24:20
o tak! bulka tarta to swietny dodatek... zamawiam talerz do stolika na wyspie ;-)
-
2008/07/24 10:19:24
chyba by wystygło... ale niedługo przyjeżdżasz zdaje sie na kontynent, więc może wtedy pomyślimy... ;)
-
notme-gotuje
2008/07/25 09:49:52
Nie wiem co jest, ale chyba nie dodaje tych wpisow, bo zdarzylo mi sie to 2 raz ;)). Eh roztrzepana chyba ostatnio jestem ;)
-
2008/07/25 12:56:19
Ja też nie wiem co się dzieje :( Ale wierz mi, że jak tylko jakiś komentarz się pojawia, zaraz go dodaję. O, tak jak teraz :)
-
2008/07/28 16:48:16
To danie dla mnie, uwielbiam po prostu! :)
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Sezon Truskawkowy 2009 Nasze e-Książki 19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie
design by taisha