Blog > Komentarze do wpisu
Puree z zielonego groszku i słodziutka kukurydza
puree z groszku z kukurydza
 
Są pary, które wzbudzają zachwyt, podziw, uwielbienie. Tworzą je istoty tak piękne i bogate, szczęśliwe i spełnione, że patrzymy na nich z przyjemnością. Przyjemnością zabarwioną pąsowym rumieńcem zazdrości…

Takie pary nie zdarzają się często. Do ich zeswatania potrzeba kilku czynników: łaskawego spojrzenia kapryśnego Losu, przychylności Matki Natury, pomocy roztargnionego Zbiegu Okoliczności i celnej strzały Kupidyna.

Kiedyś wszyscy oni zebrali się akurat w momencie, gdy zielony groszek spotkał kukurydzę. Strzała wystrzeliła, Los ciepło się uśmiechnął, złota chrupkość połączyła z zielonym aksamitem. Splotły się ze sobą w jedną całość, pokochały, poprzysięgły… Spójrzcie tylko na nich. Czyż nie są parą idealną?
 
Oto kolejny pomysł na Zielony Tydzień.
 
Składniki:

250 g mrożonego groszku,
cukier,
sól i pieprz,
1-2 łyżki masła,
1 kolba młodej kukurydzy.

Wykonanie:

Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Wrzucamy mrożony groszek i gotujemy przez około 5-8 minut. Odcedzamy, wrzucamy do blendera, dodajemy masło oraz pieprz i sól do smaku. Dokładnie miksujemy.

W tym samym czasie, kolbę kukurydzy pozbawiamy liści i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na plastry o grubości 2-3 cm. Wrzucamy do wrzątku (nie solonego!) i gotujemy przez około 15 minut. Odcedzamy, ewentualnie solimy.

Puree podajemy na ciepło, w towarzystwie słodkiej kukurydzy.

puree z groszku
 
puree z groszku z kukurydza
  
puree z groszku z kukurydzą
piątek, 25 lipca 2008, casiapaw

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Marysia, *.static.zebra.lt
2008/07/25 13:24:58
Dobry pomysl ! Z groszkiem, ten puree wyglada juz bardziej wesoly !
-
2008/07/25 13:50:21
Bez blendera ani rusz;) czas najwyzszy kupic nowy.
-
bea.moja.kuchnia
2008/07/25 17:10:52
wow! ta zielen jest niesamowita! :)
-
2008/07/25 17:32:45
ha! pięknie,musze wypróbowac..:) -ostatnio sie przerzuciłam na warzywka,np. dzisiaj u mnie królowała sałatka hawajska;) -pomidor,sałata,wędlinka lub kurczak,ser żółty,pełnoziarniste penne ,ananas i sos miodowo-musztardowy mniam!:D
-
2008/07/25 17:52:52
Dzięki, dziewczynki :)
Iis - kup koniecznie i to jak najszybciej! ;)
Bea - zdjęcia i tak nie oddają tej zieloności w pełni :)
Olu - faktycznie brzmi mniam :) Ja też latem najbardziej lubię jeść po prostu warzywa. Zresztą zimą chyba też ;)
-
notme-gotuje
2008/07/26 22:24:00
Ladnie tak kolorowo :)
-
2008/07/28 13:01:41
Masz rację, pasuja do siebie idealnie ! :) Pięknie to ujęłas Casiu :)
-
2008/07/28 14:04:09
Dzięki dziewczynki :)
-
2008/07/28 15:37:26
Casiu ale piękne kolorki :) A groszek cudownie zielony :)
-
usmiecham-sie
2008/07/30 08:43:30
strasznie ladnie to wyglada: mocno zielone+mocno zolte. Aj, i kukurydza, slodka, pyszna. Mniam :)
-
2008/07/30 12:18:40
Usmiecham-sie, Kasiu - mnie też zauroczyły te żywe kolorki :) Aż chce się jeść takie wyraziste rzeczy. A kukurydza faktycznie była obłędnie słodziutka ;))
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Sezon Truskawkowy 2009 Nasze e-Książki 19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie
design by taisha