Blog > Komentarze do wpisu
Pieczona dynia z batatami

dynia z batatami

Słodycz to smak, który kojarzy się ludziom najlepiej. Brak w nim tak powszechnej w codziennym życiu goryczy, kwaśnej i niesmacznej zawiści sąsiadów, groźnej pikanterii. Tylko ta anielska błogość – miękka, bezpieczna, łagodna i ciepła.

Mi słodycz kojarzy się z kulką waniliowych lodów, aksamitną lepkością mlecznej czekolady, maślaną gładkością drożdżowej bułeczki. Ale widzę ją także w innym wymiarze. Jawi mi się jako ręka ukochanej osoby na policzku, majowy deszcz kapiący na rozgrzane chodniki, leniwy ranek w pachnącej pościeli. I jako żółte promienie słońca – i te jaskrawe, poranne, ostre, i bardziej rude, już dogasające.

I jeśli tylko kolory mają swoje smaki, to żółty z pewnością jest słodki. Wie o tym jabłko, ananas i banan. Wie o tym dynia, wie pieczony batat…

Pieczone warzywa są moją kolejną propozycją na Festiwal Dyni. Powstały jako połączenie dwóch przepisów Nigelli: Zapiekanki z dwóch rodzajów ziemniaków i sera halloumi (z "Nigella Gryzie") oraz Dyni z pekanami i niebieskim serem pleśniowym (z "Nigella Ekspresowo").

Składniki:

1,5 kg dyni,
1 duży batat (ponad 1/2 kg),
2 cebule czerwone,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżeczki suszonego tymianku,
sól i pieprz.

Wykonanie:

Batata obieramy i kroimy na kawałki (2,5 cm),a cebule na ćwiartki. Dynię także obieramy, pozbawiamy pestek, a jej miąższ kroimy na 2-cm cząstki.

Piekarnik do 200 stopni C. Blachę do pieczenia smarujemy oliwą, układamy na niej warzywa, oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem. Po wierzchu hojnie polewamy oliwą. Pieczemy 30 minut, w międzyczasie raz obracając warzywa.

5 minut przed końcem pieczenia, odsączmy z zalewy ser halloumi, kroimy go w cienkie plastry (ok. 1 cm) i smażymy z obu stron na gorącej patelni grillowej. Jest gotowy, kiedy na zewnątrz wytworzy się chrupiąca, rumiana skórka. Podajemy z warzywami.

dynia bataty

pieczona dynia z batatami

pieczona dynia i bataty

 pieczona dynia i bataty

środa, 29 października 2008, casiapaw

Polecane wpisy

  • Ciecierzycowe burgery

    Podróże kształcą lepiej niż pożółkłe karty mądrych ksiąg. Każde miejsce to nowy zasób słów, łyk historii, inna kultura. Zwiedzając dalekie kraje zdobywamy wiedz

  • Łosoś w sake, mirinie i sezamowej panierce

    Szaty zdobią człowieka, zmieniają jego oblicze. Jednak żadne, nawet najdroższe tkaniny, wymyślne kroje ani znane metki, nie są w stanie odmienić ludzkiej duszy,

  • Szaszłyki huli huli

    Pióra, kwiaty, radość życia i błękit oceanu. Hawaje – raj na ziemi, niespełniony sen. Tak odległe, niedostępne, wymarzone. Żeby tak choć na chwilę... Choć

Komentarze
zemfiroczka
2008/10/29 17:54:43
"Jawi mi się jako ręka ukochanej osoby na policzku, majowy deszcz kapiący na rozgrzane chodniki, leniwy ranek w pachnącej pościeli."

Cudnie to ujęłaś Casiu. Potrawa też fajowska, jeszcze nie jadłam batatów- jakoś się nie złożyło.

pozdrówka

ps. talerz też mi się podoba ;)
-
2008/10/29 18:01:44
Oczko - dziękuję Ci ślicznie :) A bataty ja wczoraj też pierwszy raz jadłam. I nie zawiodłam się! W zasadzie to zaskoczyło mnie, że są aż tak pyszne. A jeszcze z tą dyńką... Cud miód, mówię Ci :)
-
2008/10/29 19:45:14
dynia, ladna dynia:)
-
atina_bc
2008/10/29 20:41:01
Kolejna dynia mnie kusi;) A batatów też jeszcze nie jadłam:)
-
2008/10/29 22:24:33
Polecam, polecam, polecam! :)
-
notme-gotuje
2008/10/30 09:07:18
Ja bataty jadlam tylko tej dyni jeszcze nie... :))
-
2008/10/30 09:31:46
Nigdy nie jadłam batatów. Nie mam pojecia jak smakują. Casiu, Twoje danie wygląda przepysznie:) Jest tak opisane pięknie,ze musi być cudownie smaczne :) Pozdrawiam Cie serdecznie.
-
Gość: Bea, 83.219.118.*
2008/10/30 12:19:27
Zgadza sie - pieczone bataty i dynia to raj dla podniebienia, przynajmniej mojego ;)

Pardzo ciekawe danie! wpisuje na festiwalowa liste rzecz jasna :)

Pozdrawiam!
-
2008/10/30 14:34:08
Pieczony batat to jest coś co lubię, tylko co do dyni mam opory. Ślicznie się prezentuje Twoje danie !
-
2008/10/30 20:33:18
Notme - a to na odwrót niż reszta społeczeństwa ;)

Majanko - dziękuję bardzo i naprawdę gorąco zachęcam, żebyś spróbowała batatów :)

Bea - dziękuję :) Nasz podniebienia mają podobne upodobania ;)

Nino - dzięki :) Mi smakuje i dynia i bataty :)
-
2008/10/31 07:52:12
Casiiu,a gdzie znalazłas bataty?
-
2008/10/31 09:32:52
Andziu - w Almie. Wiem, że są także w Piotrze i Pawle.
-
Gość: , *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/10/21 19:59:24
ja dziś bataty kupiłam w Bomi. A przepis rewelacyjny! Bataty pieką sie tak szybko jak dynia: 20 minut max!
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Sezon Truskawkowy 2009 Nasze e-Książki 19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie
design by taisha