Blog > Komentarze do wpisu
Risotto z dynią
risotto z dynią
 
Słoneczne jak złota polska jesień. Ciepłe, pomarańczowo-żółte, skrzące pogodą ducha, optymizmem i spokojem. W jego miękkości można wręcz zatonąć, zapomnieć się w słodkiej kleistości. A, przedzierając przez gąszcz małych, jędrnych ziarenek, raz po raz natrafiać na wilgotny, soczysty smak jesieni. Smak ostatnich promieni tegorocznego słońca. Smak dyni...
 
Do przygotowania tego risotto zainspirowała mnie autorka bloga Kwestia Smaku. Oryginalny przepis dość mocno jednak zmodyfikowałam.
 
Jest to moja pierwsza propozycja na tegoroczny Festiwal Dyni.
 
Składniki:

100 g ryżu,
1 kieliszek białego wina,
1 cebula,
1 szklanka pokrojonego w dużą kostkę miąższu dyni,
3 łyżki masła,
1 łyżka oleju do smażenia,
400 ml bulionu,
2 łyżki śmietany,
3 łyżki soku pomarańczowego.

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej oraz łyżkę masła. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na gorący tłuszcz. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy miąższ dyni, podgrzewamy razem przez 3 minuty, po czym dosypujemy surowy ryż.

Po kolejnych 3 minutach - ryż powinien stać się lekko szklisty - dolewamy białe wino. Mieszamy i czekamy aż odparuje, a kiedy to nastąpi dolewamy po trochu bulionu (cały czas mieszając). Należy pamiętać, że kolejną porcję bulionu dodajemy dopiero, gdy ryż wchłonie poprzednią. Wraz z ostatnią porcją wywaru wlewamy na patelnię także sok pomarańczowy. Mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy.

Kiedy ziarenka ryżu będą al dente, dodajemy resztę masła i śmietanę. Bardzo energicznie mieszamy, zdejmujemy risotto z ognia i odstawiamy na minutkę. Dopiero wówczas rozkładamy na talerze i podajemy.
 
risotto z dynią
 
risotto z dynią
 
risotto z dynia
niedziela, 26 października 2008, casiapaw

Polecane wpisy

  • Kuskus z ciecierzycą

    Biała sukienka, jakiś kwiat, kępki sztucznych rzęs, piękne buty. Czarny samochód, morze uśmiechów, kapiące z oczu najbliższych kropelki słonego szczęścia. I On,

  • Spanakopita

    Są takie symbole, które w niewielkich kształtach skupiają esencję danego miejsca, wydarzenia, przedmiotu. Gromadzą samą śmietankę, czysty smak, istotę rzeczy. W

  • Nigiri sake

    Smak, prostota, elegancja. Najdoskonalszy wynalazek ludzkości. Prastara kultura, przedwiekowa technika, kosmiczny efekt. Za każdym razem poraża mnie swą doskona

Komentarze
2008/10/26 15:43:30
ja tym razem nic nie przygotuje na festiwal dyni. jadlam tylko raz dynie i mi nie za bardzo smakowala
-
atina_bc
2008/10/27 08:10:02
wygląda bardzo zachęcająco:) Zrobiłaś śliczne zdjęcia takiej prostej potrawy:) Lubię risotto, więc może się skuszę:)
-
2008/10/27 08:49:08
Wygląda przepysznie! :)) Kocham kolor dyni , jest boski! :)
-
2008/10/27 09:31:42
Dzięki dziewczynki :) Danie polecam, jest naprawdę smaczne. A dynia dość dość oryginalny jednak (i mocno sezonowy) u nas dodatek, więc warto spróbować, chociażby dla odmiany :)
-
malta_79
2008/10/27 18:47:03
Swietny pomysł! Brawo!
-
notme-gotuje
2008/10/27 20:28:57
Tez lubie risotta ale nie jadlam jeszcze dyni, a zeby tego bylo malo nie moge wziasc udzialu w tygodniu z dynia. :/ Jednak przepis mi sie podoba i mysle ze go wyprobuje. :)
-
zemfiroczka
2008/10/27 21:01:38
Dyniowe risotto bywa smaczne- coś o tym wiem ;)

pozdrówka!
-
mysza_klapsiara
2008/10/28 12:01:38
Wygląda smacznie, ale rozumiem, że to zwykły ryż długoziarnisty? A gdyby tak przygotować je z Arborio?
-
atina_bc
2008/10/29 16:56:25
casiu ta ja mam pytanko: Kieliszek wina, rozumiem że jeśli chodzi o ilość, to jest to normalny kieliszek do wina, a co ze śmietaną, w którym momencie się ją daje, bo jakos nie mogę się doczytać:) Oczywiście moje pytania nie są dla samych pytań;)
-
2008/10/29 17:44:50
Myszo - to akurat był ryż jaśminowy :)

Atinko - kieliszek wina taki przeciętny, nie z tych wielkich ;). Może być nawet niepełny. A śmietanę dodajemy na końcu, razem z masłem. Już to poprawiłam we wpisie. Czekam na efekty Twojego pytania ;)
-
atina_bc
2008/10/29 19:41:57
Casiu dziękuje, efekty będą lada dzień;)
-
atina_bc
2008/10/30 22:12:21
Casiu pyszne risotto:) bardzo mi smakowało:) jeszcze nie wiem, czy dam je na bloga, bo kiepskie zdjęcia mi wyszły, ale obiadek miałam dzisiaj wspaniały:)
-
2008/10/31 09:32:32
Atinko - bardzo mi miło :) Ale jakoś nie mogę uwierzyć, że Twoje zdjęcia wyszły brzydkie... ;)
-
Gość: , 91.209.170.*
2011/09/15 13:19:01
przede wszystkim ryz na zdjeciu nie daje sie do risotta. risotto robi sie z arbiorio lub carneroli a nie basmatii!!!
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Sezon Truskawkowy 2009 Nasze e-Książki 19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie
design by taisha