Blog > Komentarze do wpisu
Faszerowane pieczarki

pieczarki faszerowane

Złoto jest skarbem. Cennym kruszcem, potrafiącym zmieniać ludzkie serca, losy, charaktery. Rozkochuje w sobie kobiety, wzbudza zachwyt i pożądanie, rodzi zawiść, czasem pcha do zbrodni. Niezależnie od miejsca i czasu jest niezwykłe, ogniste, kuszące, piękne.

Już sam jego kolor ma w sobie coś magicznego. Jest jak magnes, lep na muchy, ciepłe światło dla zbłąkanej ćmy... Hipnotyzuje, przyciąga, zniewala. Rozpala pragnienia, o których nawet nie wiemy, mami obietnicą słodkiego spełnienia.

Tak jest ze słońcem tuż przed zachodem i liśćmi świeżo opadłymi z klonu. Tak jest ze złotymi bursztynami schowanymi w nadmorskich piaskach... I z moimi złotymi pieczarkami. Pysznymi pieczarkami. Małymi obietnicami królewskiej uczty, zwiastunkami drogocennej przyjemności...

Te wyśmienite pieczarki powstały z połączenia dwóch przepisów: Cudawianków oraz Kaj z Wielkiego Żarcia. To moja propozycja w ramach dwóch zabaw: "Jajka po prostu!" oraz "Kuchnia Wielkanocna".

Składniki:

4 pieczarki o dużych kapeluszach,
2 jajka klasy 0 lub 1,
1 mała cebulka,
5-6 łyżek bułki tartej,
natka pietruszki
sól i pieprz,
2 łyżki masła.

Wykonanie:

Pieczarki dokładnie oczyszczamy i odcinamy im trzonki. Jajka gotujemy na twardo, lekko studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków.

Cebulę oraz nóżki pieczarek drobniutko kroimy i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy do masy z jajek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sporą ilość bułki tartej. Wyrabiamy farsz na jednolitą masę, po czym napełniamy nim kapelusze pieczarek. Po wierzchu posypujemy jeszcze niewielką ilością tartej bułki.

Umieszczamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 140 stopni C.

pieczarki faszerowane

pieczarki nadziewane

nadziewane zapiekane pieczarki

pieczarki nadziewane

sobota, 28 marca 2009, casiapaw
Komentarze
2009/03/28 05:37:57
Zjadłbym z chęcią na śniadanie tym bardziej, że o tej porze i po kawie to się jest głodnym, że ho ho;-)
-
2009/03/28 06:29:24
Casiu bardzo, bardzo smakowicie wyglądają:) No i i jak zwykle cudowne zdjęcia i piękny wstęp:) Miłego weekendu :)
-
2009/03/28 06:47:54
bardzo kolorowe i apetyczne!! Świetny przepis! :)
-
2009/03/28 10:18:08
Ale pyszne :). Oj, zjadłabym :).
A ostatnie zdjęcie śliczne :)!
-
2009/03/28 10:22:26
To jest SUPER PRZEKĄSKA! Uwielbiamy je w domu, przepyszne są, dawno ich nie robiłam, no to mi przypomniałaś... :)))

pozdrawiam serdecznie!
-
2009/03/28 10:34:01
Ale pyszne mniam mniam.. zdjęcia równie apetyczne a to ostatnie, to już w ogoóle piękne i fajnie pomyślane :)
-
2009/03/28 11:23:08
Mhmmm... zrobilam sie glodna!!! szczegolnie to pierwsze zdjecie baaardzo do mnie przemawia :)
-
2009/03/28 12:28:10
Niesamowita jesteś Casiu, Twoje opisy mnie powalaja po prostu! Cudowny wstęp, aż dreszcze człowiekowi przechodzą i wie,ze na pewno coś co za chwilę zobaczy będzie super pyszne i śliczne! Takie są właśnie Twoje pieczarki. :)
Pozdrawiam:)
-
2009/03/28 14:49:29
Andrzeju - ja widzę, że Ty lubisz takie syte, ciepłe śniadanka, co? ;) Żadne tam serki i płatki, tylko jajka, kiełbaski itp. Prawdziwie męskie żarełko ;)

Atinko - dziękuję Ci ślicznie, kochana :*

Monsai - dziękuję :) Proste i smaczne, więc polecam!

Oluś - miło mi, że Ci się podoba :)

Notme - uważam dokładnie tak samo! Fajna, szybka i prosta, a pyszna przekąska :)

Kiniapop - witam i pięknie dziękuję za miłe słowa :)

Bea - widzę, że każdemu inne zdjęcie przypadło do gustu :)

Majaneczko - a Ty niesamowicie wpływasz na mój nastrój i samoocenę :) Miłego dnia, kochana!
-
2009/03/28 15:43:10
apetyczne bardzo , zjadłabym taką pieczarkę :-). Narobiłaś mi apetytu :-)
-
2009/03/28 16:36:24
Casiu, uwielbiam Cię czytać, oglądać i podjadać Twoje przepisy, ale tym razem pobiłaś rekord świata - zdjęcia, szczególnie ostatnie z jajkiem są zabójcze, przepis wspaniały - prosty i smaczny, a tekst tak melodyczny, że aż miło się go czyta na głos i słucha :)
-
2009/03/28 17:09:39
To juz wiem co bedzie jutro na śniadanie. pomysł jest bardzo orginalny ;)
-
2009/03/28 17:15:54
brak mi słów, wyglądają bosko, uwielbiam faszerowane pieczarki, a te brzmią przepysznie, no i te zdjecia...kuszą!
-
2009/03/28 17:16:49
jak ja lubie faszerowane pieczarki:) Pomyslowe jest to ostatnie zdjecie;)
-
2009/03/28 18:50:00
Z kiełbaska nigdy nie robiłam, ale Twoje kolorowe mmmm, zrobie je , ale już chyba po swietach:)) Pozdrówka Casiulka!
-
2009/03/28 22:22:35
Ewa - bardzo się z tego cieszę ;)

Tili - jesteś kochana!!!!! Aż urosłam od tak miłych słów ;) Dziękuje :)

Emmo - smacznego śniadanka w takim razie :) Mam nadzieję, że wynagrodzi Wam to, że dziś w nocy śpimy godzinę krócej ;)

Aga - Brak Ci słów? A ja myślałam, że Ty gadułą jesteś ;) A tak serio, serio, to ślicznie Ci dziękuję i ściskam. Bardzo mocno, choć wirtualnie :)

Iwonko - ja tez je bardzo lubię :) Nie robię często, bo albo mi się nie chce, albo o nich zapominam, ale jak już zrobię to się nimi nadelektować nie mogę :)

Andziu - w moich tez nie mam kiełbaski... Ale to nawet niezła myśl, powiem Ci ;)
-
2009/03/29 08:59:49
Ooo, casiu, uwielbiam takie pieczarki! A probowalam faszerowac tak jajka? Zostawiasz skorupki jajek przekrojone na pol i dajesz do srodka dokladnie tak sam farsz, podsmazasz. Pyszne :)
-
2009/03/29 12:25:58
dziękuje za tulenie, też tulkam mocno :)
ja gaduła? ostatnio coraz mniejsza...
-
2009/03/29 14:25:10
ha, ha ....chyba jednak czas najwyższy na wizyte u okulisty.....zamiast klasy przeczytałam kiełbasy, wyszło mi że potrzebne sa jaja i kawałek kiełbasy, nie mówiąc juz o tym ,że widziałam kawałeczki kiełbaski na pieczarkach hahaha......
-
2009/03/29 22:14:49
Uśmiecham się - wiem, znam, uwielbiam! Moja mam robi takie jajeczka na najróżniejsze okazje i zawsze się nimi zajadam :) Cud-miód!

Aga - a co się dzieje, że coraz mniejsza? Nie żałuj sobie, dziewczyno! Gaduły są najsympatyczniejsze :D Ja sama do nich nie należę, ale bardzo zazdroszczę tej cechy :)

Andziu - hihihi ;) Głodnemu chleb na myśli, więc może po prostu masz ochotę na kiełbaskę ;)
-
2009/03/29 22:16:31
Casia:) mam i to wielką :D
-
2009/03/29 22:17:28
Tzn. ochotę mam wielką, a nie ochotę na kiełbasę wielką hihihi:))))
-
2009/03/29 22:57:49
Ale taką wielką ochotę to tylko wielka kiełbasa może zaspokoić ;) Przez Ciebie i ja nabrałam ochoty żeby wgryźć się w jakiej pętko smakowite ;)
-
2009/03/30 01:58:10
a tak jakoś wyszło, że coraz mniejsza gaduła, mniej pewna siebie i bardziej skryta, chociaż podobno cicha woda brzegi rwie... ;)
-
2009/03/30 02:13:47
Słuchaj, Agata, ja się zaczynam niepokoić tymi podobieństwami między nami! ;) Jakbyś mnie opisała, normalnie! Kiedyś byłam duszą towarzystwa i istnym karabinem słów (czyli gadułą totalną). A potem, z roku na rok, robiła się coraz spokojniejsza, nieśmiała i skryta... No i tak mi zostało ;)
Coś mi się zdaje, że nas przy porodzie rozdzielili... (no i wpisali Ci za późna datę urodzenia w związku z tym ;))
-
2009/03/30 14:13:57
zdjecie nr 1 - obledne!! :-))
-
2009/03/30 14:38:26
Ach! I Ty faszerujesz! Ależ zdjęcia! Aż się głodna zrobiłam :)
-
2009/03/30 15:11:41
Wianuszku - witaj witaj witaj! I miło mi, że się podobuje :)

Ślepko - a co to, ja gorsza? ;)
-
2009/03/30 15:43:16
też mi się cos tak wydaje, a raczej mam ogromną nadzieję i w końcu będe miała dowód na to, że nie należę do rodziny tych wariatów, którzy twierdzą, ze są moją rodziną ;)
-
2009/03/30 21:14:16
Wyglądają przepięknie. Ten złoty kolor bardzo dodaje im apetyczności. Zdjęcia cudne!
-
2009/03/30 23:31:01
Aga - cóż, to miejmy nadzieję, że obie jesteśmy podrzucone ;)

Olu - dziękuję ślicznie! I za pochwałę i za całą jajeczną zabawę :)
-
2009/03/31 00:07:43
Lubię pieczarki a faszerowane szczególnie :))
-
2009/03/31 12:31:46
Pyszne pieczary :) z jajami nigdy nie próbowałam.
-
2009/03/31 12:36:09
Z jajami są najlepsze :) Spróbuj koniecznie! :)
-
2009/03/31 15:03:47
fotki obledne i apetyczny pomysl :)
-
2009/03/31 20:27:49
mówisz?
-
2009/03/31 23:38:56
No nie, ale zlituj się! Takie zdjęcia mi przed oczko podstawiać! Aaaa! ;)
-
2009/04/01 00:33:51
Ha! Chciałam się zemścić za te czarnoskóre naleśniczki, którymi mnie tuż przed snem zaatakowałaś :D
-
2009/04/01 11:30:09
Hyhy ;) Tak z wyprzedzeniem nieco ta zemsta ;)P
-
2009/04/01 11:43:02
Bo ja tez czytam w myślach...
-
2009/04/03 14:05:58
uwielbiam takie pieczarki,podobny farsz robię tez do skorupek ,,jajkowych''-tzw.jajek faszerowanych na Wielkanoc.
Są pyszne-dzięki za przypomnienie;)
-
2009/04/03 16:44:28
Agniesiu - ja uwielbiam i takie i takie :) Z tym że sama robię najczęściej takie zwykłe, bo ze skorupkami jest więcej roboty ;) Za to mistrzynią skorupek jest moja mama :)
-
2009/04/13 18:22:30
Pieczarki wyglądają fenomenalnie :)
-
2009/04/13 20:39:34
Dziękuję, Kasiu :)
-
Gość: Magda, 87-205-216-7.adsl.inetia.pl
2009/07/24 22:29:44
Te pieczarki wygladają tak apetycznie, że postanowiłam zrobić je jutro na śniadanie. Z czym można je podawać?
-
Gość: Misio, chello087206203232.chello.pl
2010/01/02 19:29:22
Jadlem pyszne sa bardzo. Polecam np. gdy przyjda goście a jadłem tez z takimi 2 cienkimi plasterkami sera połozynymi na wierzchu powiem wam tyle że rewelacja. :D
-
2011/12/10 21:07:04
mniam, jutro wykorzystam ten przepis
-
Gość: zanka, att162.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/10 17:50:13
a mozna podawac jako przekazske ale na zimno?
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Sezon Truskawkowy 2009 Nasze e-Książki 19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie
design by taisha