Blog > Komentarze do wpisu
Rozmarynowe wedges
ziemniaki rozmarynowe
 
Pachnie jak lato w pełni, głębia lasu, świeży powiew morskiej bryzy. Przywodzi na myśl wakacyjne przygody i długie wędrówki po bieszczadzkich połoninach. Jest dla mnie ucieleśnieniem beztroski, dzikiej natury, nieskażonej ludzką ręką przyrody.

Jego gałązki pną się ku górze, szukając słońca, ciepła i rosy. W maleńkich listkach składują krople cenne jak złoto - wonne olejki zwieńczenia smaku. Orzeźwiające, korzenno-gorzkie, lekko piekące, bosko pachnące.

Oto rozmaryn - czarodziej smaku, władca podniebień. Niedościgniony projektant woni...

Autorką przepisu jest Cuda.Wianki.
 
Składniki:

6 duzych ziemniaków,
kilka gałązek świeżego rozmarynu,
3 łyżki przyprawy do ziemniaków Prymat,
oliwa bazyliowa,
sól.

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i przekrawamy na pół. Gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości, po czym odcedzamy i zostawimy do przestygnięcia.

Następnie kroimy je w łódeczki (na ćwiartki), układamy na blaszce i obficie posypujemy przyprawą do ziemniaków oraz gałązkami rozmarynu. Skrapiamy oliwą i trochę mieszamy.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut. Ziemniaczki powinny być miękkie w środku, a z zewnątrz złociste i chrupiące.
 
rozmarynowe wedges
 
pieczone ziemniaczki
 
pieczone ziemniaki rozmarynowe
 
rozmarynowe wedges
sobota, 02 maja 2009, casiapaw

Polecane wpisy

Komentarze
zemfiroczka
2009/05/02 11:01:12
Mmmm, o tak! Teraz to już napewno je zrobię! :) Dobra ta przyprawa?
-
majanaboxing
2009/05/02 11:08:52
F-A-N-T-A-S-T-Y-C-Z-N-E !!! :)))) Slinie sie na sam widok! Booosko wygląda!))
-
aga-aa
2009/05/02 11:27:38
uwielbiam tak przyrządzone ziemniaczki, choć w tej wersji przyprawowej nie jadłam
-
2009/05/02 12:29:19
Wyglądają obłędnie. Cudownie rumiane. Aż ślinka cieknie :)
-
cuda.wianki
2009/05/02 13:57:13
oooj casiu, jak ty je pieknie sportretowalas, nie wspominajac o opisie... :-)) i te sztucce takie wiosenne ;-)
ciesze sie, ze smakowaly... pozdrawiam sredecznie :-))
-
bea.moja.kuchnia
2009/05/02 16:46:28
Bardzo apetyczne :) szczegolnie te mlode aktualne ziemniaki mi tu na mysl teraz przychodza ;)
-
zwegowani.pl
2009/05/02 21:19:59
lato w pełni! apetycznie :) nęci nas ta lekko zarumieniona skórka! :)
-
2009/05/02 22:28:11
Oczko - dobra :) Leć do sklepu bez obaw ;)

Majanko - dziękuję Ci kochana :) Każdy Twój ślinotok sprawia mi niekłamaną radość ;)

Agatko - ja też z tą przyprawą jadłam pierwszy raz. I całkiem fajnie to wyszło. Polecam Ci, córcia :D

Kasiu - smakują też bardzo dobrze! :) Polecam do spróbowana :)

Wianuszku - dziękuję i kłaniam się w pas:) Te sztućce to z dedykacją dla Ciebie, jak się pewnie domyślasz :))) Dziękuję Ci za nie raz jeszcze i za ten pyszny przepisik :)

Bea - te były stare niestety. A nowe nabyłam właśnie dziś na bazarze i niedługo sobie zafunduję... Może z kefirkiem albo młoda kapustką :)

Zwegowani - właśnie ta skórka jest najfajniejsza :) Polecam! :)
-
2009/05/02 23:06:12
cos takiego.... ja tez je dzisiaj upieklam:)
-
2009/05/02 23:21:19
Iwonko - dobre, prawda? :) U nas były 3 dni temu, ale dopiero dziś miałam czas, żeby je wstawić na bloga...
-
emma001
2009/05/03 11:02:07
Uwielbiam takie przysmaki z piersia z kurczaka , ale to jest tak pyszne e mozna tez jesc same.
-
olalala77
2009/05/03 11:42:34
Jakie cudowne :). Zdjęcia piękne, ale opisy sprawiają, że mam ochotę na takie ziemniaczki 4 razy bardziej, niż gdyby były tylko same fotki :). Połączenie piękne słowa + cudowne zdjęcia opanowałaś do perfekcji :).
-
2009/05/03 13:29:22
To coś zdecydowanie dla mnie, choć troszkę w smaku jak grillowe. Jeśli nie ma się możliwości wyskoczyć na grilla to taki przysmak jest THE BEST! ;o)
-
gosiab_3
2009/05/03 13:50:26
bardzo apetycznie wygladaja :)
-
olacruz
2009/05/03 16:02:43
Piekłam kiedyś ziemniaki z rozmarynem. Tylko do piekarnika wkładałam surowe. Ta metoda jest bezpieczniejsza i przyprawy są delikatniej przypieczone. Spróbuję :)
-
zebrra
2009/05/03 18:31:30
Uwielbiam takie ziemniaczki, dzisiaj sama robiłam, tyle, ze z grilla, z masełkiem rozmarynowym :)
-
2009/05/03 20:41:57
Emma - u nas właśnie były z piersią kurczaka! Na specjalne życzenie małżonka ;)

Olu - nawet nie wiesz, jaką mi radość sprawiałś tym komentarzem! Dziękuję Ci z całego serca za tak miłe słowa :)

Kalinko - dokładnie, smakują jak grillowe! Myślę więc, że by Ci posmakowały :)

Gosiu - nie tylko wygląda, wierz mi ;)

Olu - na surowe trzeba dłużej czekać. Te są więc lepsze, kiedy czasu mało i kiszki marsza grają ;)

Zebrro - mmm, narobiłaś mi apatytu tym masłekiem :D
-
olalala77
2009/05/03 21:05:30
Casiu, no ale to sama prawda jest :). A tak w ogóle, to też muszę taką przyprawę kupić, bp chyba w domu nie ma, a jak ja na nie patrzę, to się po prostu rozpływam z zachwytu i nie wytrzymam, jeśli w ciągu najbliższych 2 obiadów ich nie zrobię :). Pyyycha!
A i właśnie, przychodzę z takim małym interesem do Ciebie, bo Ty się znasz (tak podejrzewam :)). Otóż chodzi mi o sprawę raczej CSS-ową, ale niewielką :). Konkretnie: o ten obrazek, co jest na górze blogu (u Ciebie muffinki). I mam pytanko: jak dać tam zdjęcie mojej własnej roboty :)? Robiłam dzisiaj cudy niewidy z tym moim szablonem i CSS-em, ale i tak wszystko na nic, bo nie udało mi się nic zmienić :)... Dzięki :) :**.
-
2009/05/03 21:25:18
Olu - za obrazek na górze odpowiada element CSSu #BlogTytulBox, w którym we właściwości BACKGROUND-IMAGE zawiera wskazanie na Twój obrazek (musisz go wcześniej umieścić w zasobach blogu lub na jakimś portalu typu Fotosik, a tu wkleić jego URL). U mnie definicja wygląda tak:

#BlogTytulBox {
BACKGROUND-IMAGE:url(img222.imageshack.us/img222/8886/schowek01tm7.jpg);
background-repeat:no-repeat;
WIDTH:620x;
HEIGHT:180px;
margin:0px;
border:1px ridge #333
}

Więc Ty po prostu w miejsce mojego zdjęcia, podstawiasz to swoje i gotowe :) No i rzecz jasna, jeśli trzeba, możesz sobie zmodyfikować wartości WIDTH, HEIGHT, BORDER (czyli styl i kolor ramki) tak, żeby pasowały do Twojego bloga.

Mam nadzieję, że coś z tej mojej pogmatwanej pisaniny zrozumiesz, bo nie jestem najlepsza w tłumaczeniu ;) Powodzonka :)
-
zemfiroczka
2009/05/03 21:35:02
Kupię zatem przy okazji polowania na szparagi i sardynki ;)
-
zemfiroczka
2009/05/03 21:35:15
Kupię zatem przy okazji polowania na szparagi i sardynki ;)
-
olalala77
2009/05/03 21:40:53
Casiu, pokłony w Twą stronę :)). Próbowałam chyba we wszystkich elementach oprócz tego #BlogTytulBox ;). Co prawda znika ten niebieski kolor - szablon jest taki jak był, tyle że biały (no i na szczęście jest już obrazek :)), tytuł bloga jest w złym miejscu, ale myślę, że z tym sobie poradzę :). Dziękuję :)!
-
2009/05/03 23:57:35
Oczko - zrozumiałam już za pierwszym razem, nie trzeba było powtarzać ;)
(ależ jestem wredna, co? ;))

Oleńko - :))) cieszę się, że mogłam pomóc :)
-
kuchnia-monsai
2009/05/04 12:51:07
kusisz!!! bardzo lubię takie chrupkie ziemniaczki :)
-
atina_bc
2009/05/04 13:22:56
Casiu jakie cudowne pyszności u Ciebie! bardzo, bardzo smacznie:)
-
2009/05/04 14:30:53
Monsai - a kto nie lubi? ;) Może się skusisz? :)

Atinko - dziękuję :) Ziemniaczki są faktycznie smaczne i stanowią miłe uzupełnienie wiosennego obiadku :)
-
olciaky
2009/05/04 16:07:39
No nieee! Ty mi tu o wakacjach.. ach jak mi za nimi tęskno:(
Ajć uwielbiam takie ziemniaczki,przynamniej raz w tygodniu je jem same,z ketchupem:)
Pozdrawiam.
-
2009/05/04 16:29:09
Olu - to fajnie sobie dogadzasz takimi przysmakami ;) Pamiętam, że w dzieciństwie na wakacjach różnych kupowałam sobie w takich budkach ulicznych frytki z ketchupem i bardzo mi to smakowało :) Ale od wielu, wielu lat już tak nie jadłam. I chętnie spróbuję Twojej metody :)
-
zemfiroczka
2009/05/04 17:42:12
No i co za baba! Ja już przystopowałam z wrednością. Nadrabiasz za mnie? ;)P
-
Gość: slodkokwasna, *.chello.pl
2009/05/04 20:34:51
Wow. Wlasnie takie potrawy znikaja ze stolu najszybciej. Wyglada oblednie pysznie. Zrobi na pewno
-
2009/05/04 21:06:48
Oczko - uczeń chce prześcignąć mistrza ;) WIęc musi jak najwięcej ćwiczyć ;)

Słodkokwaśna - cieszę się, że ziemniaczki Ci się spodobały :) Mam nadzieję, że także Ci posmakują :)
-
zemfiroczka
2009/05/04 22:02:29
Eeeeee, chciałabyś! ;)PP
-
2009/05/04 22:49:33
Oczko - ja się szybko uczę, więc lepiej uważaj!
-
zemfiroczka
2009/05/05 01:40:38
A ja wciąż dokształcam ;)P
-
2009/05/05 01:42:11
A więc będziemy się nawzajem mobilizować i dążyc do perfekcji w tym fachu ;)
-
2009/05/05 10:29:47
A ja własnie nigdy nie jadłam potraw z dodatkiem rozmarynu, a baaaaaardzo jestem ciakawa jego smaku:))
-
2009/05/05 11:08:28
Andziu - jest cudnie aromatyczny! Spróbuje koniecznie :)
-
Gość: Cezonia, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/05/05 11:49:57
Prosta i niesamowicie smaczna przekąska...rozmaryn - to jest to!
-
2009/05/05 12:12:59
Dziękuję, Cezonio i serdecznie pozdrawiam! :)
-
edysia79
2009/05/05 21:45:44
No cudne! I zapewne pyszne. Chętnie bym takie zrobiła, tylko nigdzie nie widziałam świeżego rozmarynu.
-
alicja-30
2009/05/06 15:34:59
Rozmarzyłam się czytając Twój opis ziemniaczków. Pięknie... i bardzo smakowicie. Pozdrawiam!
-
2009/05/06 20:27:36
Edysiu - dzięki wielkie :) Ja rozmaryn kupiłam w Almie. Taki w doniczkach.

Alicjo - strasznie mi miło czytać takie słowa :) Dziękuję bardzo!
-
tilianara
2009/05/08 11:08:31
Jeśli jeść ziemniaczki to najchętniej w takiej postaci :) Pieczone, z ziołami mniam mniam :)
-
Gość: Nika, *.adsl.inetia.pl
2009/05/08 21:37:03
Mniam! Uwielbiam takie ziemniaczki. Aż wstyd się przyznać ale dotychczas kupowałam gotowe, mrożone do zrobienia w piekarniku... czas to zmienić i myślę, że za Twoim przepisem uraczę mojego S. taki własnoręcznie zrobionymi wedges :)) pozdrawiam
-
2009/05/09 21:18:46
Tili - o tak, święte słowa! ;)

Niko - to ja też się przyznam, że czasem robię takie frytki z mrożonki też w piekarniku ;) Ale te ziemniaczki są dużo smaczniejsze! :)
-
Gość: Nika, *.adsl.inetia.pl
2009/05/10 17:56:53
Na pewno smaczniejsze :) W końcu jednak co domowe to domowe - bez wszystkich tych dodatków no i robione z sercem :)) Tym bardziej muszę sama w końcu zrobić :)) Pozdrawiam
-
Gość: agata, *.chello.pl
2009/05/10 18:20:27
Jak ja uwielbiam takie ziemniaczki !!!!
-
2009/05/10 20:47:52
Nika - zgadzam się w 100% ! :) Pozdrawiam cieplutko :)

Agata - chyba każdy takie lubi :D
-
notme-gotuje
2009/05/15 09:35:24
Pyszne, też takie robię. Masz racje każdy takie smakowitości lubi. :))

Pozdrawiam ciepło!
-
2009/05/15 10:31:48
Notme - no bo jak nie lubić czegoś tak dobrego? :)
-
Gość: Restauracje, *.interblock.pl
2012/03/28 10:10:24
Super i przepyszne.
Zrobilem te potrawe na weekendzie i musze przynac sie jest baardzo smaczna,
-
2013/02/18 14:19:42
bardzo dobre ale teraz musze już jechać na narty i niestety nie bede mial czasu no cóż zakładam skarpety męskie i ruszam w drogę :)
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Sezon Truskawkowy 2009 Nasze e-Książki 19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie
design by taisha