piątek, 27 czerwca 2008
Truskawkowy szaszłyk z lodami waniliowymi
lody z sosem truskawkowym

Stoją w równym rzędzie, cierpliwie czekając na swoją kolej. Choć każda chciałby dotrzeć tam jak najszybciej, nie wyłamują się z szeregu. Pod czerwoną skórką małych ciałek tętni podniecenie, nadzieja, pragnienie. Pragnienie dotknięcia waniliowej doskonałości, osobistego spotkania z lodową królową.

Bo, mimo iż są tylko owocami, truskawki dobrze wiedzą, co jest ich katharsis, sensem ich istnienia. To stworzenie smaku idealnego. Po latach obserwacji gatunku ludzkiego zrozumiały, jak swój cel osiągnąć. Dlatego stoją teraz w kolejce, aby już za chwilę, w ciepłych ustach, stać się częścią porażającego kubki smakowe zestawu i razem z gałką aksamitnych lodów dopełnić przeznaczenia. Połączyć swą orzeźwiającą słodycz z lepkim, waniliowym chłodem. Sięgnąć ideału, wywołać uśmiech, dać prawdziwą rozkosz…
 
Składniki:

2 kulki lodów waniliowych,
250 g truskawek,
3 łyżki cukru pudru,
2 patyczki do szaszłyków.

Wykonanie:

Połowę truskawek miksujemy z cukrem pudrem. Pozostałe owoce nadziewamy na szpadki do szaszłyków.

Za pomocą specjalnej łyżki formujemy z lodów dwie duże kulki i nakładamy je do osobnych miseczek. Polewamy truskawkowym sosem. Podajemy z leżącym obok szaszłykiem.
 
lody z sosem truskawkowym
 
lody z truskawkami
wtorek, 24 czerwca 2008
Rybne gwiazdeczki
rybne gwiazdki

Ryby lubią wodę, glony i plankton. To wie każdy. Jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że uwielbiają także marzyć. Gdy tylko ustąpią pierwsze lody, przegnane ciepłem wiosennego słońca, zbierają się tuż pod powierzchnią wody, aby podziwiać piękno zewnętrznego świata. Świata pełnego tajemnic, dziwnych stworzeń i kolorów. Świata, który codziennie wieczorem rozpala się tysiącem jasnych, migoczących gwiazd.

Wtedy marzą. O dalekich podróżach, niezapomnianych przeżyciach i o głosie (bo na co dzień go nie mają)… Ale głównie o tych gwiazdach. Ach, gdyby tak ich dosięgnąć, wzlecieć wysoko, poczuć ten blask. Albo żeby zabłysnąć samemu. I stać się małą, lśniącą gwiazdeczką…

Jest to zmodyfikowany przez mnie przepis Liski. Korzystałam z niego już wcześniej, jednak tym razem postanowiłam nieco odmienić oblicze tradycyjnych rybnych kotlecików :)
 
Składniki:

400 g ryby filetów z mintaja,
1 kajzerka,
1/2 szklanki mleka,
1 jajko,
sól i pieprz,
łyżka soku z cytryny,
bułka tarta,
olej do smażenia.

Wykonanie:

Rybę rozmrażamy (niekoniecznie do samego końca), a kajzerkę moczymy w mleku. Gdy nasiąknie, odciskamy jego nadmiar. Mięso ryby i bułkę wkładamy do blendera. Dodajemy jajko, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę, po czym na około godzinę odstawiamy do lodówki.

Ze schłodzonej masy rybnej za pomocą foremek do ciastek wycinamy kotleciki. Ja użyłam gwiazdek i serduszek, ale dzięki dużej plastyczności masy możemy wyciąć dowolny kształt. Rybne ciasteczka obtaczamy w tartej bułce i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Mają stać się złociste i chrupiące. Za pomocą papierowego ręcznika odsączamy nadmiar tłuszczu i podajemy na stół.
 
rybne gwiazdki
 
rybne gwiazdeczki
sobota, 21 czerwca 2008
Sola pod serowo-pieczarkową pierzynką
sola z serem i pieczarkami
 
Weekend w pełni. Pierwszy letni weekend tego roku. Pachnący maciejką, ciepłym wiatrem, wakacjami i ... serem. Bo z inicjatywy Ewy jest to weekend serowy. Trzy dni w czasie których zdarzyć się może naprawdę dużo.

Bo ser to fantazja, potencjał i rzeka możliwości. To delikatna puszystość lub kremowa gładkość. Cierpka drapieżność albo aromatyczna przenikliwość. To smak holenderskich kanałów, zapach francuskich uliczek, wyrazistość włoskich kamienic. I cieplutka pierzynka dla pewnej rybki... Żółtawa, mięciutka, podszyta pieczarkową nitką...

Skorzystałam z przepisu autorstwa Abbry, polecanego także przez Edysię.


Składniki :

2 filety z soli,
20 dag pieczarek,
1 łyżka masła,
2 ząbki czosnku,
1 duża cebula,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżeczki soku z cytryny,
10 dag startego żółtego sera,
słodka papryka w proszku,
2 łyżki bułki tartej,
sól i pieprz.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C. Filety z soli, uprzednio rozmrożone i umyte, dokładnie osuszamy, po czym skrapiamy sokiem z cytryny.

Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i posypujemy cieniutką warstwą bułki tartej. Układamy w nim filety. Hojnie przyprawiamy solą i pieprzem, a po wierzchu posypujemy drobno posiekanym czosnkiem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.

Kiedy ryba się piecze, kroimy umyte pieczarki w plasterki, a cebulę w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dorzucamy pieczarki i smażymy kilka minut. Dodajemy cebulę, solimy i pieprzymy do smaku i jeszcze chwilę podsmażamy.

Z piekarnika wyjmujemy naczynie z rybą. Ser mieszamy z dwoma łyżkami tartej bułki. Na filetach rozprowadzamy warstwę jogurtu, posypujemy serową-okruszkową panierką i oprószamy papryką. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 5 minut, do momentu roztopienia sie sera.
 
sola pod pierzynką
 
sola pod serowo-pieczarkową pierzynką
 
sola z serem i pieczarkami
piątek, 20 czerwca 2008
Letnie conchiglioni z serem, pomidorami i pietruszkową nutą
muszle z serem i pomidorami
 
Conchiglia to po włosku muszla. Tajemnicza, szumiąca struktura, skrywająca w sobie najcenniejsze skarby świata – życie, przeszłość, czasem perły. Jest domem dla omułków, ostryg, błotniarek i winniczków. W jej kształcie i rysach zaklęte są informacje sprzed tysięcy lat. Potrafi dokonać niezwykłego – z ziarenka piasku uknuć twór idealny. Białą perłę…

Z czasem muszla pustoszeje. Opada na dno Adriatyku lub na falach życia dobija do gorącej plaży. Czeka… Gdy zajdzie potrzeba da schronienie drobnym owadom, innym razem wyszepcze kołysankę do dziecięcego uszka…

Te muszle los przywiódł do mojej kuchni. I to w niej odnalazły swoje przeznaczenie. Stały się przystanią dla puszystego serka, domem dla pierwszych letnich pomidorów…


Składniki:

200g makaronu,
2 opakowania serka „Twój Smak”,
2-3 duże pomidory,
3 łyżki oliwy z oliwek,
natka pietruszki,
suszona bazylia,
szczypta soli.

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy przez około 10 minut. Trzeba go często, aczkolwiek bardzo delikatnie mieszać, gdyż muszelki mają skłonność do przywierania do dna garna, przez co ulegają zniszczeniu.

W międzyczasie sparzamy pomidory, obieramy jej ze skórek i kroimy w drobną kostkę. Lekko solimy i przyprawiamy bazylią, po czym dodajemy do nich dwa opakowanie serka i dokładnie mieszamy.

Ugotowany makaron odcedzamy i hartujemy krótko w lodowatej wodzie. Po osuszeniu każdą muszlę napełniamy przygotowanym nadzieniem. Układamy na natłuszczonej oliwą blaszce (lub w płaskim i szerokim naczyniu żaroodpornym) i chowamy do lodówki. Na 5 minut przed podaniem wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni C.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy przekrojony na pół ząbek czosnku i smażymy przez chwilę. Gdy po kuchni rozniesie się intensywny aromat, czosnek wyjmujemy a na oliwę wrzucamy garść drobno posiekanej natki pietruszki. Podgrzewamy przez około 3 minuty.

Podgrzane muszle wykładamy na talerze i polewamy pietruszkowo-czosnkową oliwą.
 
conchiglioni z serem i pomidorami
 
conchiglioni
 
conchiglioni
środa, 18 czerwca 2008
Wiosenna klasyka - ziemniaki z kefirem
młode ziemniaki
 
Marzenia o nieśmiertelności czasem się spełniają. Osiągają ją rzeczy i zjawiska niezwykłe, wybitne, ponadczasowe. Klasyczne. Takie, które podbiją serca tłumów, są kolebką wspomnień, klatką pełną wzruszeń, znakiem czasu i istnienia… To niebieskie dżinsy, tango argentyńskie, piosenki Beatlesów i sonety Mickiewicza. To czarne szpilki oraz kawa z mlekiem. To młode ziemniaki z kefirem…
 
Składniki:

Młode, malutkie ziemniaki,
Pęczek koperku,
Sól,
Kefir naturalny.

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy i lekko oskrobujemy szczoteczką, nie obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem łodyg koperku, przez około 15 minut – mają być miękkie, ale nadal jędrne.

Odcedzamy, wykładamy na talerze, posypujemy dużą ilością świeżego koperku. Podajemy z zimnym, gęstym kefirem.

ziemniaki z kefirem
 
młode ziemniaki z kefirem
 
ziemniaczki z kefirem
niedziela, 15 czerwca 2008
Pochwała (truskawkowej) prostoty
truskawki z cukrem
 
Maleńkie kryształki delikatnie masują język. Balsamicznym chłodem otula go miąższ truskawki. Słodkie następuje po słodszym.

Truskawki i cukier. Biało-czerwone niebo.


Składniki:

Świeże truskawki,
Cukier kryształ.

Wykonanie:

Cukier wsypujemy do naczynka. Chwytamy truskawkę za szypułkę i „moczymy” w cukrze. Unosimy do ust i cieszymy się jednym z najlepszych deserów na świecie ;)

truskawki z cukrem
 
truskawki z cukrem
 
truskawki z cukrem
 
sobota, 14 czerwca 2008
Truskaweczki nadziewane
truskawki nadziewane

Letnie przyjęcie. Goście są zadowoleni. Mają przecież pełne brzuszki, ich głowy chronią przed słońcem fikuśne czapeczki. Przed przybyciem poświęcili trochę czasu urodzie, więc czują się piękni i atrakcyjni. Dobrze wiedzą, że ładnie im w migdałowym przybraniu, a cierpki aromat cytrynowej skórki czyni ich wyjątkowo ponętnymi...

Życie jest piękne! Piękne i słodkie. A może raczej słodko-truskawkowe...


Składniki:

Ładne, jędrne truskawki,
1 serek waniliowy (nie może być zbyt płynny, ja użyłam „Bakusia”),
garść płatków migdałowych,
skórka otarta z połowy cytryny.

Wykonanie:

Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Ścinamy lekko z obu stron – wierzchołki, po to, aby owoce mogły stabilnie stać na talerzu, a nasadę z szypułką wykorzystamy później na „czapeczki”.

Za pomocą małego nożyka lub łyżeczki wydrążamy trochę miąższu, uważając, aby nie uszkodzić ścianek. Do powstałych zagłębień nakładamy po łyżeczce serka waniliowego. Ma powstać serowa kopułka, którą następnie przykryjemy odkrojonymi wcześniej „czapeczkami”.

W serowe nadzienie wbijamy po dwa płatki migdałowe i posypujemy skórką z cytryny. Trzymamy w lodówce, aż do momentu podania na stół.

truskawki nadziewane
 
nadziewane truskawki
 
truskawki nadziewane
 
1 , 2
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Sezon Truskawkowy 2009 Nasze e-Książki 19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie
design by taisha