środa, 31 października 2007
Nuggetsy

nuggetsy

Rutyna zabija. Miłość, pasję, radość życia. Nie wolno poddawać się jej podstępnej mocy. Nawet w kuchni. Najskuteczniejszą bronią przeciwko rutynie są zmiany, choćby te najmnijsze. Tak maleńkie jak moje nuggetsy. Wesołe, fikuśne i bardzo sympatyczne...

Składniki:

250 g mielonego mięsa drobiowego,
2 jajka,
bułka tarta,
2/3 paczki krakersów (np. Lajkonika -
solonych),
przyprawa do kurczaka,
sól.

Wykonanie:

Krakersy rozgniatamy na drobny pył i łączymy z częścią bułki tartej w proporcjach 1:3.

Mielone mięso łączymy z jajkiem i bułką tartą (czystą - bez krakersów), dodając tej ostatnie tyle, aby powstała zwarta (nie lejąca), ale dająca się ławo lepić i formować masa. Solimy ją delikatnie, dodajemy przyprawę do kurczaka i dokłądnie mieszamy.

Formujemy małe, płaskie kotleciki (najlepiej najpierw zrobić kulkę wielkości piłki do golfa, a później spłaszczyć ją rękami), które nastęnie maczamy w rozmąconym jajku i mieszance bułczano-krakersowej.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż sie ślicznie zrumienią z obu stron.

nuggets
 
nugetsy
Młoda kapusta z koperkiem - wspomnienie wiosny
kapusta
 
Jesień w pełni. Za oknem dominują szarości, jedynie czasem ustępując miejsca pomarańczowym, czerwonym i złocistym barwom liści. Zaczynamy zapominać, jak wygląda prawdziwa zieleń. Soczysta, radosna, pachnąca wiosną. Urzekająca świeżością. Przypominam więc...

Składniki:
1 główka młodej kapusty,
3-4 dymki,
1 pęczek koperku,
1 udko kurczaka,
sól, pieprz, cukier,
ocet.

Wykonanie:

Udko gotujemy tak, jak na rosół. Kapustę myjemy, usuwamay zniszczone liście i szatkujemy. Kroimy także dymki (razem ze szczypiorem), dodajemy je do kapusty i solimy. Zostawiamy na trochę, żeby warzywa puściły sok.

Kiedy udko jest już gotowe, wyjmujemy je z rosołu, drobniutko kroimy i dodajemy do kapusty. Do sporego garnka wlewamy troszkę wody i wrzucamy tam wszystko, co przygotowaliśmy wcześniej. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu.

Pod koniec dorawiamy do smaku pieprzem, cukrem i solą (jeśli jest mało słone). A gdy kapusta będzie już całkiem miękka wlewamy około 2 łyżek octu i dodajemy posiekany koperek.

kapusta
poniedziałek, 29 października 2007
Sernik londyński
sernik

Wygląda jak panna młoda - jest tak biały, delikatny, klasyczny. Ma ciasteczkowy welon i przybranie z jagodowych pereł. Uwodzi smakiem, gęstością i wilgotnością. Oczarowuje, rozkochuje, zapada w pamięć. To najlepszy sernik jaki zdażyło mi się jeść.

Przepis Nigelli, ale ja zaczerpnęłam go od mojego "wypiekowego" guru - Dorotus.

Składniki:

Na spód:

250 g ciastek digestive,
125 g roztopionego masła.

Na masę serową:

600 g cream cheese, czyli kremowego twarożku (np. Delfiko w wiaderku),
150 g cukru pudru,
3 jajka,
3 żółtka,
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
1,5 łyżki soku z cytryny.

Na polewę:

145 ml śmietany 18 %,
1 czubata łyżka cukru pudru,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy folią aluminiową. Robimy to w dość szczególny sposób - duży kawałek folii układamy na denku, następnie wkładamy je w obręcz tortownicy, zamykamy, a wystającymi częściami folii "obklejamy" zewnętrzną ściankę obręczy.

Ciasteczka "digestive" rozgniatamy (lub rozdrabniami blenderem) na okruszki. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy. Okruszkową masą wykładamy spód i boki tortownicy, mocno dociskając palcami, po czym wkładamy na kilkanaście minut do lodówki.

Biały serek ubijamy, aż stanie się gładki. Po kolei dodajemy do niego cukier puder, jajka i żółtka, wanilię i sok z cytryny. Dokładnie miksujemy. Gotową masę wlewamy do tortownicy, na wcześniej przygotowany spód. Przykrywamy od góry folią aluminiową, aby sernik pozostał biały i nie zrumienił sie zbytnio.

Sernik londyński piecze się w tzw. kąpieli wodnej. Oznacza to, że tortownicę z ciastem umieszczamy w nieco większym naczyniu wypełnionym wrzątkiem (do około 2/3 wysokości) i dopiero w takiej konfiguracji wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Pieczemy przez około 1 godzinę. Powierzchnia gotowego sernika powinna być ścięta i "sztywna" na tyle, żeby nie wsiąkła w nią polewa.

Z podanych wyżej składników przygotowujemy polewę - śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wanilią. Gdy stwierdzimy, że sernik jest już wystarczająco "ścięty", wyciągamy go z pieca i smarujemy śmietanową polewą.

Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Uwaga od autorki: tego rodzaju sernika nigdy nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Zawsze po włożeniu patyczek będzie wilgotny!

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy i folii, studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Dopiero po tym czasie będzie w pełni gotowe i pyszny :) Możemy go dowolnie ozdobić, choć już sam w sobie jest ucieleśnieniem sernikowej elegancji ;)

sernik

sernik
 
sernik
sobota, 27 października 2007
Kiełbasiana potrawka
kiełbasa potrawka

Życie jest zbyt krótkie, aby w całości poświęcić je pracy, karierze, płytkim znajomościom, a nawet gotowaniu. Dlatego czasami warto sobie odpuścić - wrócić do domu przed 16, przedłużyć urlop, wyjechać na jeden dzień do Kazimierza, zamówić pizzę. Albo zrobić danie tak banalne i szybkie wykonaniu, jak to. A zaoszczędzone chwile poświęcić temu, co naprawdę ważne...

Składniki:

1 pętko kiełbasy (ja najbardziej lubię podwawelskę i toruńską),
2 cebule,
1/2 puszki kukurydzy,
1/2 puszki groszku,
4 łyżki ketchupu,
olej do smażenia.

Wykonanie:

Cebulę i kiełbasę kroimy w dość drobnę kostkę. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucamy najpierw tę pierwszą i posmażamy, aż się zeszkli. Po kilku minutach dodajemy kiełbasę i dusimy przez ok. 10 minut.

W tym samym czasie w garnu obok gotujemy makaron (spagetti lub tagliatelle).

Kiedy produkty na patelni będą już miękkie i zrumienione, dodajemy do nich odsączone z zalewy groszek i kukurydzę oraz ketchup. Mieszamy i trzymamy na ogniu kolejne 2-3 minuty - tylko tyle, żeby wszystko się ładnie połączyło i "ogrzało".

Gotowy makaron odsączamy, wykładamy na talerz i polewamy daniem z patelni.

potrawka
 
kiełbasiana potrawka
piątek, 26 października 2007
Mielone z niespodzianką
mielone z niespodzianka

Jak mówi reklama - trzy w jednym. Dreszczyk oczekiwania, radość z niespodzianki i przyjemność jedzenia. Tę ostanią zresztą możemy podzilić na kolejne podpunkty: chrupkość panierki, delikatność wnętrza, cierpkość ogórka i gładkość stopionego sera. Innymi słowy - rozkład kotleta na czynniki pierwsze...

Składniki (na dwa kotlety):

200 g mielonego mięsa z łopatki,
1 plaster sera żółtego,
2 maleńkie korniszonki (lub kawałek dużego),
natka pietruszki,
1 jajko,
bułka tarta,
olej do smażenia,
sól, pieprz.

Wykonanie:

Mięso wkładamy do salaterki, solimy i pieprzymy, dodajemy jedno rozmącone jajko (może nawet nie całe) i trochę natki. Wsypujemy bułkę tartą - tyle, żeby po wymieszaniu masa była plastyczna, nie mokra i dała sie formować.

Dokładnie wyrabiamy, żeby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Dzielimy na pół. Bierzemy jedną porcję, formujemy z niej płaski placuszek, na którym umieszczamy 1/2 plasterka sera i mały korniszonek.

Brzegi "placuszka" zawijamy i zlepiamy tak, żeby powstał kotlet z nadzieniem w środku. Dokładnie łatamy wszelkie dziurki, obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Z drugą porcją mięsa postępujemy identycznie.

Kotleciki kładziemy na rozgrzanej patelni z tłuszczem i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. podajemy z ziemniakami i np. smażonymi pieczarkami albo sałatą ze śmietaną, albo surówką z ogórków kiszonych...

mielone z niespodzianką
Krucha szarlotka z cukrową skorupką

szarlotka

Ciato-marzenie. Krągłe i doskonałe, jak księżyc w pełni, słońce w zenicie i roześmiana buzia dziecka. Smakuje, chrupie, rozpływa się w ustach. Czysta poezja...

Przepis z kajecika mojej francuskiej koleżanki - Eveliny.
Składniki:

Na ciasto:

300 g mąki,
150 g cukru,
100 g masła,
1 jajko,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli
.

Na nadzienie:

4 duże jabłka,
3-4 łyżki cukru,
1-2 łyżeczki cynamonu,
3-4 łyżki grubego cukru kryształu (do posypania).

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do robota i wyrabiamy (jeśli ktoś woli, można rzecz jasna zrobić to ręką). Z gotowego formujemy dużą kulę i na godzinę wkładamy ją do lodówki.

Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem. Zostawiamy na kilka chwil, a następnie odsączamy sok, który się wytworzył.

Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Formę (prostokątną o wymiarach 17 x 24 cm lub okrągłą o średnicy 20-22 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wałkujemy tak, aby dopasować ją wymiarami do powierzchni blachy. (Dobrze jest zrobić to między dwoma warstwami folii, bo wtedy nie rwie się na wałku). Układamy i dociskamy. Na wierzch kładziemy warstwę jabłek.

Czas na przykrycie całości drugą częścią ciasta. Można to zrobić tradycyjnie - drugim identycznym plackiem, troszkę ciekawiej - długimi, splecionymi ze sobą paseczkami lub finezyjnie - wyciąć foremką do ciastek fikuśne kształty i poukładać na powierzchni. (Trzeba jedynie pamiętać, że jeśli decydujemy się na tę pierwszą opcję, ciasto przed upieczeniem należy ponakłuwać patyczkiem, aby nie zrobił się zakalec).

Na koniec posypujemy już tylko grubym cukrem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40-50 min.

Niestety na zdjęciu nie widać obiecanej cukrowej skorupki. Wszystko przez to, że zapomniałam posypać ciasto przed włożeniem do piekarnika. Zorientowałam się dopieo w połowie pieczenia, więc cukier nie zdążył ładnie się skarmelizować.

szarlotka
 
szarlotka
Koperkowo-śmietanowy sos do ryby

sos

Zgodnie z powiedzeniem, rybka lubi pływać. Jednak wbrew niemu - nie w alkoholu. Woli zanurzyć sie w pysznym, pachnącym koperkiem sosie. Taki sos uszczęśliwi nawet znudzoną życiem, tradycyjną piątkową rybę...

Równie smaczny z rybą pieczoną, jak i smażoną.

Składniki:

1/3 pęczka koperku,
1/4 szklanki śmietany 18%,
2 czubate łyżki mąki,
1/2 kostki rosołowej,
1 płaska łyżka majonezu.

Wykonanie:

Szykujemy bulion z połowy kostki rosołowej (ok. 250-300 ml objętości). Wrzucamy umyty i drobno posiekany koperek. Gotujemy około 5 minut, po czym zestawiamy z ognia, aby trochę przestygł.

W szklance rozrabiamy śmietanę z mąką. Powoli łączymy z koperkowym wywarem.

Dodajemy jeszcze łyżkę majonezu i dokłądnie mieszamy. Gotujemy dalej, aż sos porządnie zgęstnieje. Gotowym polewamy usmażoną lub upieczoną rybę. Zapeniam, że jest pyszne - szczególnie z pieczonymi ziemniaczkami.

ryba w sosie

sos koperkowy

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Sezon Truskawkowy 2009 Nasze e-Książki 19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie
design by taisha