wtorek, 23 października 2007
Waniliowy shake

shake 2

Któż go nie lubi? Tak gęsty, że z trudem przechodzi przez słomkę. Tak chłodny, że już pierwszy łyk przynosi orzeźwienie. I tak słodki, że na twarzy pojawia się uśmiech. Lepka rozkosz dla podniebienia...

 

Składniki:

200 ml mleka,
200 ml śmietany słodkiej (kremówki 30%),
1 duży cukier waniliowy,
600 ml lodów waniliowych,
kilka potłuczonych kostek lodu.

Wykonanie:

Mleko, śmietanę i cukier ubijamy mikserem. Dodajemy lody i znowu mieszmy. Na końcu wsypujemy potłuczone kostki lodu, miksujemy po raz ostatni i rozlewamy do szklanek. Na wierzch ścieramy na tarce trochę mlecznej czekolady.

Pijemy zaraz po przygotowaniu.

shake

Likier czekoladowy

Beżowy aksamit. Miękki i jedwabiście gładki. Lekkim dotykiem pieści podniebienie, otula kubki smakowe i rozgrzewa. Jak najdelikatniejszy aksamitny kocyk...

Składniki:

1 puszka niesłodzonego mleka kondensowanego,
3 łyżki kakao,
1,5 szklanki cukru,
2 cukry waniliowe,
1 szklanka wódki,
2 kieliszki spirytusu.

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i goujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie przelewamy do ładnej karafki lub butelki, czekamy aż wystygnie i delektujemy się tą rozkoszną słodyczą... Pyszności :)

Likier jajeczny

ajerkoniak

Taki likier jest doskonały na długie zimowe wieczory w domu - na kanapie przed telewizorem lub z ciekawą książką pod miękkim kocem...

Składniki:

1/4 litra wódki,
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
1 szklanka cukru pudru,
4 żółtka,
1 opakowanie cukru waniliowego.

Wykonanie:

Miksujemy żółtka z cukrem na jednolitą masę. Dolewamy mleko i miksujemy dalej. Teraz dodajemy alkohol i miksujemy jeszcze chwilkę. Nalewamy do butelki i odstawiamy do lodówki, żeby zgęstniało. Można pić następnego dnia (a tak naprawde to już po godzinie).

ajerkoniak 2

Duszone grzyby leśne
duszone grzyby 2

Październikowy las przepełniony jest zapachem grzybów. Czają się pośród liści, przytulają do pni drzew, chowają pod kołderką mchu... Są wiglotne, aksamitne i chłodne. Ale mają też drugie życie - kuchenne. Tu, wśród przypraw, piórek cebuli i kleksów śmietany, odkrywają przed nami swoje smaczne tajemnice. Tylko jedno pozostaje niezmienne - ich oszałamiający aromat...

Składniki:

świeże grzyby leśne (u mnie: podgrzybki, kozaki i borowiki),
cebula,
śmietana,
masło,
mleko,
sól i pieprz.

Nie podaję dokładnych ilości, bo wszystko zależy od tego, ile macie grzybów.

Wykonanie:

Grzyby dokładnie oczyszczamy ze wszystkich leśnych pozostałości i płuczemy pod wodą. Kapelusze kroimy na nieduże kawałki, a nóżki w plastry. Obgotowujemy we wrzącej wodzie przez około 10 minut, a następnie odsączamy (robi się to po to, aby zebrać mało apetyczną pianę, która wydziela się z grzybów).

Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy na nie pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy grzyby i podlewamy odrobiną mleka (wystarczą 2-3 łyżki). Przykrywamy i dusimy przez około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, żeby nadmiar płynu swobodnie odparował. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podduszamy przez kolejnych 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy, zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerze.

WAŻNE - grzyby lubią przywierać do patelni, więc trzeba je często mieszać!

grzyby duszone

Mielone z natką, czyli piegowate mięsko

mielone z natką 2

Można powiedzieć, że są sympatyczne. Sympatyczniejsze niż zwykłe mielone. Małe, okrąglutkie, lekko nakrapiane zielonymi piegami. Na raz do buzi. No, najwyżej na dwa...

Składniki:

1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego (lub z indyka),
1 pęczek natki pietruszki,
bułka tarta,
1 cebula,
1 jako,
pieprz i sól,
olej.

Wykonanie:

Siekamy drobno cebulę, dodajemy do mięsa i dokładanie mieszamy. (Jeśli nie mamy mielonego mięsa, możmy rzecz jasna zmielić je sobie sami. Wówczas do maszynki wrzucamy także cebulę - odpadnie nam "płaczliwy" etap jej krojenia ;))

Do mięsa dodajemy jajko, pieprz i sól i taką ilość bułki tartej, żeby dało się formować zwarte kotlety. Dokładnie wyrabiamy, dodajemy jeszcze drobno posiekaną natkę i mieszamy.

Formujemy zgrabne kuleczki wielkości piłeczki do ping-ponga (oczywiście tradycjonaliści mogą ulepić zwykłe mielone). Obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju, do pięknego zezłocenia.

mielone z natką

Leniwe pierogi, leniwe kluski...

leniwe pierogi

Aromatyczne, z mocno wyczuwalną nutą białego sera. Pachnące cynamonem lub nurzające się w rozpuszczonym maśle i chrupiącej bułeczce. Słodkie, delikatne. Oto one - leniwe...

Składniki:

25 dag twarogu półtłustego,
1 jajko,
1 szkl. mąki,
odrobina cukru waniliowego,
szczypta soli,
oraz
masło i cukier kryształ lub bułka tarta do polania (lub oba w wersji lux).

Wykonanie:

Twaróg mielimy w maszynce lub po prostu przecieramy przez sitko. Dodajemy jajko, szczyptę soli i 1-2 łyżeczki cukru waniliowego. Mieszamy, aż wszystkie skłądniki ładnie się połaczą.

Teraz stopniowo zaczynamy dodawać mąkę, aż do uzyskania sprężystej konystencji. Jeśli masa będzie za rzadka, "lejąca się", należy dosypać więcej mąki.

Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na kilka części. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy ok. 2 cm i kroimy go w ukośne paski (mają powstać romby).

Wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Gotujemy do wypłynięcia, a potem jeszcze przez 2-3 minuty.

Ja lubię jeść posypane cukrem, inni wolą ze zrumienioną na maśle bułeczką... A leniwe mają to do siebie, że potrafią się dostosować i w każdej wersji są wyśmienite!

leniwe pierogi 2

Nadziewane pomidory

nadziewane pomidory

Tzw. przystawka... Prosta, smaczna, mało sycąca, doskonała na początek imprezy. Tak łatwa do zrobienia, że aż banalna. Ale czy nie wygląda ciekawiej niż tradycyjna sałatka w salaterce?

Składniki:

8 sporych, jędrnych pomidorów
1 puszka groszku konserwowego
1/2 puszki kukurydzy
1 kabanos
kawałek żółtego sera

majonez
sól, pieprz
natka pietruszki

Wykonanie:

Najpierw pomidory myjemy. Nastęnie ścinamy z nich czubki, a łyżeczką wydrążamy miąższ, tak aby ścianki miały około 5-7 mm grubości. Wnętrze lekko solimy i pieprzymy.

Zabieramy się za przygotowanie farszu. Oczywiście farszów jest tyle, ile gustów ich "zjadaczy". Ja zaproponuję dwa:

I:
Ser żółty kroimy w małą kostkę, mieszamy z odsączonym goszkiem. Przyprawiamy, dodajemy 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszaamy.

II:
1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy, kabanos pokrojony na małe kawałeczki, przyprawy, majonez - wsypujemy do miski po czym dokładnie, acz delikatnie, mieszamy.

Gotowym farszem nadziewamy pomidorowe miseczki. Podajemy schłodzone i posypane natką pietruszki.

nadziewane pomidory 2

1 ... 26 , 27 , 28 , 29 , 30
 
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Sezon Truskawkowy 2009 Nasze e-Książki 19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie
design by taisha