wtorek, 30 grudnia 2008
Uszka

uszka do barszczu

Maleńkie, filuterne i pyszne - wigilijne uszka z kapustą i grzybami. Wiernie towarzyszą czerwonemu barszczowi, dopełniając jego smak, uzupełniając, doskonaląc. Są z nami od lat. Pamiętają skromne Wigilie babć, składkowe przyjęcia rodziców, nasze pierwsze dorosłe Święta. Dużo widziały, dużo słyszały i zawsze wybornie smakowały...

Nie pomijajcie ich więc w świątecznym jadłospisie. Wprost w małe uszka wyszepczcie swoje postanowienia, życzenia, nadzieje. A nuż się spełnią...
 
Ciasto na uszka wykonałam według przepisu Bajaderki na ciasto pierogowe. To danie na "Kuchnię Świąteczną i Noworoczną".

Składniki:
 
Na ciasto:

2 szklanki mąki,
1 duże jajko,
2,5 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
2 łyżki oleju,
szczypta soli,
niecała połowa szklanki letniej wody.

Na farsz:

300 g kapusty kiszonej,
8 dag grzybów suszonych,
1 duża lub 2 mniejsze cebule,
sól i pieprz..

Wykonanie:

Grzyby moczymy przez noc w wodzie. Rano odcedzamy, koniecznie zachowując wywar, po czym drobniutko siekamy. Kapustę także siekamy, zalewamy w garnku wywarem z grzybów i zaczynamy gotować.

Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na łyżce oleju i razem z grzybami dodajemy do kapusty. Wszystko razem gotujemy przez 1,5 godziny, od czasu do czasu podlewając wywarem z grzybów. Odpowiednio miękki farsz zostawiamy do przestygnięcia.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Robimy w środku mały dołek, w który wbijamy jajko. Dodajemy śmietanę, olej oraz sól. Mieszamy, stopniowo dodając wodę i wyrabiając miękkie i  łatwo poddające się ciasto. Przykrywamy odwróconą do góry dnem miską i pozostawiamy, aby odpoczęło na 10-15 minut.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części, jedną cienko wakujemy, pozostałe trzymamy przykryte wilgotną ściereczką. Wycinamy małe kółeczka, każde nadziewamy niepełną łyżeczką farszu i lepimy uszka. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.

Uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy do czerwonego barszczu.

uszka

uszka

uszka

poniedziałek, 29 grudnia 2008
Wigilijny kompot z suszu
kompot z suszu

Zjawia się tylko raz w roku. Zwiastuje nadejście czasu magicznego, długo wyczekiwanego, najpiękniejszego. Kojarzy się z rodziną, choinką, delikatnym opłatkiem. Towarzyszy składaniu życzeń, osładza uroczystą wieczerzę, niesie ukojenie zmęczonym żołądkom...

Jest jak Święty Mikołaj. Tak charakterystyczny, tak wyjątkowy, tak bardzo świąteczny...

Przepis powstał w oparciu o moje upodobania i całe lata poszukiwań smaku idealnego. Różni się nieco od większości wigilijnych kompotów, gdyż nie zawiera suszonych śliwek. To jeszcze jedna propozycja na „Kuchnię Świąteczną i Noworoczną”.

Składniki:

800 g suszonych owoców (gruszki, jabłka, morele, figi),
2-3 łyżki cukru,
kilka goździków,
sok z 1/2 cytryny.

Wykonanie:

Owoce wkładamy do dużego garnka i zalewamy letnią, przegotowaną wodą. Moczymy przez około 3 godziny. Po tym czasie stawiamy na kuchence, dorzucamy kilka goździków i gotujemy przez 20 minut. Próbujemy i w zależności od upodobań dosładzamy i dosmaczamy sokiem z cytryny. Podajemy ostudzony.

kompot wigilijny
 
kompot z suszu
 
wigilijny kompot z suszu
niedziela, 28 grudnia 2008
Pierogi z kapustą i grzybami

pierogi z kapusta i grzybami

Jeszcze pachnie Świętami. W powietrzu unosi się rozkoszny aromat choinki, nęci korzenna woń pierniczków. W pamięci tak świeże wspomnienie suto zastawionego stołu, zebranej wokół niego rodziny, niedawno przebrzmiałych dźwięków życzeń i kolęd. A pod kanapą wciąż poniewierają się kolorowe papierki po prezentach...

Jeszcze czujemy tę niezwykłą atmosferę. Jeszcze dojadamy świąteczne pierogi...

Przepis na ciasto do pierogów zaczerpnęłam od Trufli. To potrawa w ramach akcji "Kuchnia Świąteczna i Noworoczna".

Składniki:

Na farsz:

1 kg kapusty kiszonej,
20 dag grzybów suszonych,
4 cebule,
sól, pieprz,
liść laurowy,
ewentualnie 1 łyżka cukru.

Na ciasto:

2 szklanki mąki,
1 jajko,
szczypta soli,
1 łyżka oleju,
1/2 szklanki wody.

Wykonanie:

Grzyby moczymy przez noc w wodzie. Rano odcedzamy, koniecznie zachowując wywar, i drobniutko kroimy. Kapustę także kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy wywarem z grzybów i stawiamy na palniku.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Razem z grzybami dodajemy do kapusty, dorzucamy liść laurowy i wszystko razem gotujemy przez 1-1,5 godziny, od czasu do czasu podlewając wywarem. Gdy kapusta będzie miękka zestawiamy ją z ognia i zostawiamy do przestygnięcia. Jeżeli okaże się zbyt kwaśna możemy dodać łyżkę cukru.

W celu przygotowania ciasta przesiewamy mąkę do dużej misy, robimy dołek, wbijamy całe jajko, dodajemy olej, trochę wody i szczyptę soli. Wyrabiamy miękkie, plastyczne ciasto, w razie potrzeby dolewając resztę wody.

Gotowe ciasto wałkujemy cienko (podsypując mąką) i wykrawamy z niego kółka. Na każde nakładamy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy ze smażoną cebulką.

pierogi z kapusta i grzybami

pierogi z kapustą i grzybami

pierogi z kapustą i grzybami

pierogi z kapusta i grzybami

wtorek, 23 grudnia 2008
Pyszne śledzie w śmietanie
sledz w smietanie
 
Chłodny powiew skandynawskiego wiatru, słodka niepowtarzalność polskiego sadu, przaśny urok wiejskiej chałupy. Splecione ciasno ze sobą, pasujące niczym kawałki puzzli. Śledź, jabłko i ogórek. I puszysta biała pierzynka...

Czego można chcieć więcej na te Święta? Czego chcieć więcej na co dzień?
 
Śledzie zrobiłam według przepisu Malinny z Cin Cin. To kolejne danie na "Kuchnię Świąteczną i Noworoczną".
 
Składniki:

250 g solonych śledzi,
1 duża cebula,
3 ogórki konserwowe,
1 duże kwaskowe jabłko,
cukier,
biały pieprz,
ocet,
1 kubek śmietany 18%,
3 łyżki majonezu.

Wykonanie:

Śledzie moczymy przez 2 godziny w mleku. Osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki, skrapiamy octem i posypujemy białym pieprzem. Odstawiamy.

Cebulę, ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do majonezu połączonego ze śmietaną i dobrze mieszamy. Doprawiamy cukrem do smaku.

Śledzie polewamy sosem i odstawiamy do lodówki na całą noc.
 
śledź w śmietanie
 
śledzie w śmietanie
 
śledzie w śmietanie
poniedziałek, 22 grudnia 2008
Wigilijna kapusta z grzybami

kapusta z grzybami

Święta, jak dobre perfumy, mają kilka warstw zapachów, subtelnie przeplatających się aromatów. Czarują tchnieniem leśnego drzewka,  rozgrzewają nutkami goździków i cynamonu, otulają zapamiętanymi z dzieciństwa bezpiecznymi aromatami domu. Pachną zwietrzałą marynarką dziadka, używanymi zbyt hojnie i tylko raz do roku perfumami cioci, mięciutkim policzkiem najmłodszej siostrzenicy...

Ale pachną także czymś jeszcze. Czymś pozornie zwykłym i codziennym, a jednak bezbłędnie tworzącym atmosferę tego czasu. To woń suszonych owoców, smażonej cebulki i przyrządzanej na milion sposobów ryby. To w końcu woń grzybów i długo duszonej kapusty. Dzięki nim Święta są tym czym są. Bez nich nie byłoby magii...

Przepis mojej mamy. Z okazji "Kuchni Świątecznej i Noworocznej".

Składniki:

300 g średnio kwaśnej kapusty kiszonej,
50 g suszonych grzybów,
2 cebule,
4 łyżki oleju,
pieprz,
ewentualnie łyżka cukru.

Wykonanie:

Grzyby namaczamy w ciepłej przegotowanej przez całą noc. Następnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie przez 30 minut lub do momentu, aż zrobią się miękkie. Odcedzamy (koniecznie zachowując wywar!), studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.

Kapustę kiszoną także kroimy. Wkładamy  dużego garnka i zalewamy częścią wywaru z gotowania grzybów. Na oleju podsmażamy pokrojone w kosteczkę cebule. Dodajemy do kapusty wraz z grzybami i 3 łyżkami oleju. Gotujemy, co jakiś czas dolewając kolejną porcję wywaru. Po około 3 godzinach doprawiamy do smaku pieprzem (nie za mocno), a jeżeli kapusta będzie zbyt kwaśna dodajemy odrobinę cukru.

Kapusta najlepsza jest na drugi lub trzeci dzień.

wigilijna kapusta

wigilijna kapusta z grzybami

wigilijna kapusta z grzybami

sobota, 20 grudnia 2008
Śledzie po sułtańsku
śledzie na słodko
 
Żeby przełamać stereotyp. Zaskoczyć, zaciekawić, wnieść powiew świeżości. Żeby wywołać całkiem obce uczucia, rozkołysać kubki smakowe w nieznanym im dotychczas rytmie...

Czy jest na to sposób? Śledź na słodko, na czerwono, na pysznie. Żeby dać przyjemność...
 
Autorką przepisu na wyśmienite śledzie jest Kluczyn z Wielkiego Żarcia. Tą potrawą rozpoczynam "Kuchnię Świąteczną i Noworoczną".

 
Składniki:

250 g płatów śledziowych,
2 duże cebule,
5 dag rodzynek,
1/2 szklanki oliwy,
2-3 łyżeczki soku z cytryny,
1/2 małej puszeczki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka cukru,
pieprz.

Wykonanie:

Śledzie moczymy w chłodnej wodzie lub mleku przez 1-2 godziny, żeby pozbawić je zbytniej słoności. Osuszamy i kroimy na ukośne kawałki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i parzymy przez kilka minut.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i szklimy ją. Dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i odsączone rodzynki. Mieszamy, dusimy przez kilka chwil, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawiamy do ostygnięcia.

W szerokim słoiku układamy na przemian warstwy śledzi i zalewy pomidorowo-rodzynkowej (pierwszą i ostatnią warstwę ma stanowić sos), a każdą z nich oprószamy pieprzem. Zalewamy oliwą. Przed podaniem odstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
 
śledzie po slultańsku
 
śledzie na słodko
 
śledzie na słodko
 
śledź po sułtańsku
wtorek, 16 grudnia 2008
Steki z tuńczyka
stek z tuńczyka

Tuńczyk jest rybą szybką, dorodną i piękną. Płynie przez życie torując sobie drogę księżycową płetwą. Podbija morza, oceany, serca smakoszy na całym świecie. Tak samo dobrze prezentuje się w wodzie, jak i na talerzu; otulony chłodną tonią i cytrynową mgiełką marynaty. Króluje niepodzielnie. Włada morskim światem, włada moim podniebieniem...

Nie będę się temu sprzeciwiać...

Składniki:

2 grube plastry świeżego tuńczyka,
sok z połowy cytryny,
sól i pieprz.

Wykonanie:

Tuńczyka myjemy, dobrze osuszamy i hojnie skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 minut do godziny, a po tym czasie solimy i oprószamy pieprzem.

Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Kładziemy na niej tuńczykowe steki i smażymy (bez dodatku tłuszczu) po dwie minuty z obu stron. Tyle czasu wystarczy, żeby ryba była miękka i soczysta. Podajemy z ryżem lub makaronem, warzywami ugotowanymi na parze i plasterkiem cytryny.
 
stek z tuńczyka
 
stek z tuńczyka
 
 grillowany tuńczyk
 
tuńczyk grillowany
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Sezon Truskawkowy 2009 Nasze e-Książki 19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie
design by taisha