sobota, 28 marca 2009
Faszerowane pieczarki

pieczarki faszerowane

Złoto jest skarbem. Cennym kruszcem, potrafiącym zmieniać ludzkie serca, losy, charaktery. Rozkochuje w sobie kobiety, wzbudza zachwyt i pożądanie, rodzi zawiść, czasem pcha do zbrodni. Niezależnie od miejsca i czasu jest niezwykłe, ogniste, kuszące, piękne.

Już sam jego kolor ma w sobie coś magicznego. Jest jak magnes, lep na muchy, ciepłe światło dla zbłąkanej ćmy... Hipnotyzuje, przyciąga, zniewala. Rozpala pragnienia, o których nawet nie wiemy, mami obietnicą słodkiego spełnienia.

Tak jest ze słońcem tuż przed zachodem i liśćmi świeżo opadłymi z klonu. Tak jest ze złotymi bursztynami schowanymi w nadmorskich piaskach... I z moimi złotymi pieczarkami. Pysznymi pieczarkami. Małymi obietnicami królewskiej uczty, zwiastunkami drogocennej przyjemności...

Te wyśmienite pieczarki powstały z połączenia dwóch przepisów: Cudawianków oraz Kaj z Wielkiego Żarcia. To moja propozycja w ramach dwóch zabaw: "Jajka po prostu!" oraz "Kuchnia Wielkanocna".

Składniki:

4 pieczarki o dużych kapeluszach,
2 jajka klasy 0 lub 1,
1 mała cebulka,
5-6 łyżek bułki tartej,
natka pietruszki
sól i pieprz,
2 łyżki masła.

Wykonanie:

Pieczarki dokładnie oczyszczamy i odcinamy im trzonki. Jajka gotujemy na twardo, lekko studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków.

Cebulę oraz nóżki pieczarek drobniutko kroimy i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy do masy z jajek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sporą ilość bułki tartej. Wyrabiamy farsz na jednolitą masę, po czym napełniamy nim kapelusze pieczarek. Po wierzchu posypujemy jeszcze niewielką ilością tartej bułki.

Umieszczamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 140 stopni C.

pieczarki faszerowane

pieczarki nadziewane

nadziewane zapiekane pieczarki

pieczarki nadziewane

wtorek, 27 stycznia 2009
Jajka faszerowane II
jajka faszerowane

Radość zielonego szczypiorku, polna rześkość pieczarek, aksamitna ciężkość majonezu. Odrobina pachnącej pietruszki, mała dawka dobrej energii i kropla słodkiego ketchupu. Zamieszać, zaczarować, tchnąć życie. Nadać jajkom nowe oblicze, nową tożsamość, iskierkę nowego smaku. Pokolorować szare wieczory, nakrapiając żółto-zielono-różowymi cętkami. Przełożyć na talerz. Podawać...  

Składniki:

12 jajek klasy 0 lub 1.

Farsz I:

5 dużych pieczarek,
1/3 pęczka szczypiorku,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka oleju,
sól i pieprz.

Farsz II:

5 plasterków szynki gotowanej,
kilka rzodkiewek,
1 łyżeczka ketchupu,
1,5 łyżki majonezu,
natka pietruszki,
sól.

Wykonanie:

Jajka myjemy i gotujemy na twardo. Studzimy, ostrożnie obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy, dokładnie rozdrabniamy za pomocą widelca i rozdzielamy je po równo do dwóch miseczek.

Farsz I:
Pieczarki drobniusieńko kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy aż będą miękkie. Pod koniec przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Studzimy i przekładamy do jednej z miseczek z żółtkami. Dodajemy także drobno posiekany szczypiorek oraz majonez. Dokładnie mieszamy.

Powstały farsz nakładamy łyżeczką do połowy przygotowanych wcześniej jajkowych miseczek. Na koniec ozdabiamy krótkimi gałązkami szczypiorku.

Farsz II:
Szynkę kroimy w maleńką kosteczkę. Dodajemy do drugiej miseczki z żółtkami, wraz z majonezem, ketchupem i posiekaną natką. Doprawiamy lekko solą i mieszamy. Przekładamy do pozostałych jajek i ozdabiamy plasterkami rzodkiewki.

jajka faszerowane
 
jajka faszerowane
 
jajka nadziewane
sobota, 03 stycznia 2009
Ptysie z kurczakiem
ptysie z kurczakiem
 
Tak wykwintne, jak piemonckie trufle. Tak rozkoszne, jak małe kocięta. Delikatne niczym płatki róż. Ręka sama po nie sięga, wzrok omiata, usta pragną. Wprost nie sposób im się oprzeć i nie skusić na więcej. I więcej. I więcej. I więcej...
 
Przepis Bajaderki. To moja ostatnia propozycja na "Kuchnię Świąteczną i Noworoczną".
 
Składniki:

Na ptysie:

1 1/4 szklanki wody,
4 łyżki masła,
1 szklanka mąki,
szczypta soli,
4 jajka,
1 szklanka (100g) startego sera żółtego.

Na nadzienie:

2 szklanki mięsa z kurczaka (może być gotowane lub pieczone),
4 łyżki posiekanej cebuli,
1 posiekany ząbek czosnku,
1 łyżeczka musztardy,
1 szklanka (100g) startego sera żółtego,
sól i pieprz do smaku,
troszkę zmielonej czerwonej papryki,
1-2 łyżki majonezu.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Wodę z masłem zagotowujemy. Wsypujemy mąkę (całą na raz) i trzymając na małym ogniu energicznie mieszać, aż masa połączy się w jednolite ciasto i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.

Kiedy tak się stanie, zdejmujemy garnek z palnika, lekko wystudzamy i zaczynamy dodawać jajka. Wbijamy po jednym, cały czas ubijając, aż zostanie dobrze wchłonięte, a masa stanie się gładka. Następnie dodajemy ser i mieszamy.

Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego na blasze wyłożonej pergaminem formujemy małe kopczyki. Pieczemy je przez 30-35 minut, aż staną się rumiane i twarde. WAŻNE: podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo ptysie opadną!

Kiedy paszteciki się pieką, w dużym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki nadzienia.
Dodajemy majonez i dobrze mieszamy.

Wyjmujemy blachę z ptysiami, a temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni. Z lekko przestudzonych ptysi odcinamy czubki, a spody wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Przykrywamy wierzchami i wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Podajemy na ciepło.
 
ptysie bajaderki
 
ptysie z kurczakiem
piątek, 02 stycznia 2009
Śledzie ze śliwkami
śledzie ze śliwkami
 
Początek roku, nowe postanowienia, obietnice składane samemu sobie. Nauczyć się języka, schudnąć, zacząć ćwiczyć, lub oszczędzać. Każdy z nas kiedyś przez to przechodził...

Teraz także śledzie postanowiły coś zmienić. Przełamać dobrze znany wizerunek, pokazać się  z nowej strony. Choć na chwilę zrzucić wytrawny kubraczek, zapomnieć o cebulce, śmietanie, korniszonach. Pochwalić się drugim obliczem. Pełnym delikatności, słodyczy, łagodności...

Im się udało, a Wam?
 
Autorem przepisu, który znalazłam na Wielkim Żarciu, jest Bahus. Lekko go zmodyfikowałam i tak powstała kolejna potrawa na „Kuchnię Świąteczną i Noworoczną”.

Składniki:

5 filetów śledziowych matiasów,
3 średniej wielkości cebule,
20 dag suszonych śliwek,
3/4 szklanki oleju,
pieprz,
odrobina papryki w proszku.

Wykonanie:

Filety zalewamy zimną wodą wymieszaną z mlekiem (w proporcjach pół na pół), moczymy przez 1 godzinę. Następnie ryby odsączamy, osuszamy i kroimy na ukośne kawałki.

Śliwki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty, także odsączamy. Cebule obieramy i kroimy na plasterki. Do oleju dodajemy pieprz i paprykę w proszku.

W słoiku układamy na przemian warstwy śledzi, śliwek oraz krążków cebuli. Ostatnią warstwę  powinny stanowić śliwki. Całość zalewamy olejem i odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki.
 
sledzie ze sliwkami
 
 sledzie ze sliwkami
 
śledzie ze śliwkami
wtorek, 23 grudnia 2008
Pyszne śledzie w śmietanie
sledz w smietanie
 
Chłodny powiew skandynawskiego wiatru, słodka niepowtarzalność polskiego sadu, przaśny urok wiejskiej chałupy. Splecione ciasno ze sobą, pasujące niczym kawałki puzzli. Śledź, jabłko i ogórek. I puszysta biała pierzynka...

Czego można chcieć więcej na te Święta? Czego chcieć więcej na co dzień?
 
Śledzie zrobiłam według przepisu Malinny z Cin Cin. To kolejne danie na "Kuchnię Świąteczną i Noworoczną".
 
Składniki:

250 g solonych śledzi,
1 duża cebula,
3 ogórki konserwowe,
1 duże kwaskowe jabłko,
cukier,
biały pieprz,
ocet,
1 kubek śmietany 18%,
3 łyżki majonezu.

Wykonanie:

Śledzie moczymy przez 2 godziny w mleku. Osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki, skrapiamy octem i posypujemy białym pieprzem. Odstawiamy.

Cebulę, ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do majonezu połączonego ze śmietaną i dobrze mieszamy. Doprawiamy cukrem do smaku.

Śledzie polewamy sosem i odstawiamy do lodówki na całą noc.
 
śledź w śmietanie
 
śledzie w śmietanie
 
śledzie w śmietanie
sobota, 20 grudnia 2008
Śledzie po sułtańsku
śledzie na słodko
 
Żeby przełamać stereotyp. Zaskoczyć, zaciekawić, wnieść powiew świeżości. Żeby wywołać całkiem obce uczucia, rozkołysać kubki smakowe w nieznanym im dotychczas rytmie...

Czy jest na to sposób? Śledź na słodko, na czerwono, na pysznie. Żeby dać przyjemność...
 
Autorką przepisu na wyśmienite śledzie jest Kluczyn z Wielkiego Żarcia. Tą potrawą rozpoczynam "Kuchnię Świąteczną i Noworoczną".

 
Składniki:

250 g płatów śledziowych,
2 duże cebule,
5 dag rodzynek,
1/2 szklanki oliwy,
2-3 łyżeczki soku z cytryny,
1/2 małej puszeczki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka cukru,
pieprz.

Wykonanie:

Śledzie moczymy w chłodnej wodzie lub mleku przez 1-2 godziny, żeby pozbawić je zbytniej słoności. Osuszamy i kroimy na ukośne kawałki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i parzymy przez kilka minut.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i szklimy ją. Dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i odsączone rodzynki. Mieszamy, dusimy przez kilka chwil, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawiamy do ostygnięcia.

W szerokim słoiku układamy na przemian warstwy śledzi i zalewy pomidorowo-rodzynkowej (pierwszą i ostatnią warstwę ma stanowić sos), a każdą z nich oprószamy pieprzem. Zalewamy oliwą. Przed podaniem odstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
 
śledzie po slultańsku
 
śledzie na słodko
 
śledzie na słodko
 
śledź po sułtańsku
piątek, 14 listopada 2008
Chrupiący tost serowo-orzechowy
kanapka z camembertem
 
Ciągle w pośpiechu. Krótki sen, szybkie śniadanie, intensywna praca. Powrót do domu, kilka  rutynowych czynności i znów nadchodzi pora snu. Nie ma czasu na wyciszenie, relaks, przyjemność... Nie ma czasu na smakowanie potraw, smakowanie życia...

Ale warto go poszukać. Zajrzeć w każdy zakamarek planu dnia, przetrząsnąć rzeczy do zrobienia,  wyrzucić nie warte uwagi zadania. Odzyskać czas dla siebie. Na ciepłą kąpiel, jesienny spacer w wełnianych rękawiczkach, kawę z mleczną pianką. Na przygotowanie kanapki nieco innej niż zwykle. Pachnącej rozpuszczającym sie serem, soczystej jak świeża szynka, zachęcającej orzechowym spojrzeniem. Smakującej relaksem, odprężeniem, ciszą...
 
Składniki:

1 okrągły ser camembert,
3 kromki chleba tostowego,
kilka orzechów włoskich,
kilka kawałków suszonych pomidorów,
3 plastry wędzonej szynki,
3 liście sałaty,
2 łyżki majonezu.

Wykonanie:

Pieczywo wkładamy do tostera i opiekamy na złoty kolor. Ser kroimy na 3 równe części (poziomo), tak aby powstały grube, okrągłe plastry.

Gotowe tosty smarujemy majonezem i układamy na nich kolejno: sałatę, szynkę oraz ser. Na wierzchu kładziemy dwa kawałeczki pomidora i połówkę orzecha. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
 
kanapka z camembertem
 
tost z camembertem
 
tost z serem camembert
 
1 , 2 , 3
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Sezon Truskawkowy 2009 Nasze e-Książki 19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie
design by taisha