czwartek, 28 maja 2009
Do zobaczenia...

Kochani,

czasem życie płata nam figle wprost nie do pomyślenia. Sprwadza na głowę rzeczy, z którymi wolelibyśmy nigdy się nie spotkać. Taka właśnie sytuacja stała się teraz moim udziałem.

Muszę pożegnać się w Wami na kilka, może kilkanaście tygodni. Idę do szpitala. Mam nadzieję, że wrócę.- cała, zdrowa, szczęśliwa, gotowa na długie, długie lata życia. Nie tylko mam nadzieję. Ja WIERZĘ, że tak się stanie. A Was proszę o trzymanie kciuków i pamiętanie o pewnym porzuconym nagle, smutnym blogu kulinarnym.Bardzo bym chciała, żebyście nadal tu byli, kiedy wrócę....

Będzie mi brakować naszych pogaduszek, pięknych zdjęć, apetycznych przepisów. A przed wszystkim Was - ciepłych i pełnych pasji ludzi, dzięki którym blogowanie i gotowanie stało się ważnym elementem mojego życia i piękną, kolorową przygodą.

Do zobaczenia!

Kasia

22:02, casiapaw , Inne
Link Komentarze (244) »
czwartek, 14 maja 2009
Nasza pasja, nasz świat...

moja kuchnia

Pasja jest to coś, co się uprawia. Angażuje w to całe serce, wszystkie myśli, dużo czasu. Kocha się to i dopieszcza. Chce się w tym zatracić, temu poświęcić, podzielić z innymi...

Pasja łączy pasjonatów. Zbliża do siebie silniej niż pochodzenie, miejsce zamieszkania, status społeczny, a niekiedy nawet więzy rodzinne. Rodzi przyjaźnie, buduje społeczności, jednoczy...

Pasją mogą być podróże, wędrówki po górach, pomoc bezdomnym zwierzętom czy kolekcjonowanie solniczek z różnych zakątków świata. Może nią być ogródek, mogą być owady, a także kulinaria. I właśnie one połączyły nas - miłośników boskich smaków, niezwykłych aromatów, pięknych aranżacji, wysmakowanych zdjęć.

Teraz ktoś to dostrzegł, docenił i opisał. A mi zrobiło się miło...

Zajrzyjcie tutaj: http://www.do.org.pl/gotowanie-w-czasie-kryzysu-polska-blogosfera-kulinarna/

kuchnia

12:48, casiapaw , Inne
Link Komentarze (35) »
poniedziałek, 16 marca 2009
Kreativ Blogger
kreativ blogger
 
Miło jest dostawać nagrody, wyróżnienia, wyrazy sympatii. Wydarzenia takie są niezawodnymi sprawcami uśmiechu na naszych twarzach i rozlewającego się po sercu ciepła...

Takie ciepło ogarnęło mnie właśnie dziś, kiedy Atinka i Nina nominowały mój blog w ramach inicjatywy „Kreativ Blogger”. To kolejny z sympatycznych łańcuszków, obiegających naszą blogową społeczność.


Zasady zabawy są proste: tu podać link, tam opisać, o co chodzi, a w końcu przyznać swoje wyróżnienia. Jednak, jeśli wybaczycie, nie spełnię tego warunku. Ośmieliło mnie zachowanie kilku osób, które zdecydowały się przerwać łańcuszek. A generalnie staram się identyfikować z taką właśnie postawą. Więc skoro one się odważyły, to może i mi się uda ;) Mam nadzieję, że nikt nie poczuje się urażony, zawiedziony lub zły na mnie!

Uwielbiam odwiedzać wszystkie blogi wymienione w moich zakładkach, jak również wiele innych (których z braku czasu i wrodzonego lenistwa wciąż nie udaje mi się dopisać). Osoby, które mogłabym wyróżnić, na pewno doskonale wiedzą, jak je cenię, lubię i podziwiam, bo codziennie zostawiam im żywy dowód tego w postaci komentarzy...

Tak więc dziękuję pięknie za przemiłe wyróżnienie, pozdrawiam wszystkich ciepło i ruszam na obchód Waszych blogów, zobaczyć, co pysznego tam dziś na mnie czeka :)
 
22:04, casiapaw , Inne
Link Komentarze (14) »
czwartek, 11 grudnia 2008
Uber Amazing Blog

uber amazing blog

Do mnie ta przemiła niespodzianka dotarła późnym popołudniem. Nadeszła pocichutku, niosnąc ze sobą mnóstwo radości, uśmiechu, a nawet małą porcję dumy...  Dała poczucie, że to, co robię, ma sens i że takich, jak ja, pasjonatów kuchennych przygód jest więcej. Dziękuję za nominajcę Edysi i Atince!

Oto zasady nominacji:

Uber Amazing Blog jest przyznawana osobom które:

  • inspirują Ciebie;
  • przedstawiają zdumiewające, niesamowite informacje;
  • mają dużo do poczytania;
  • zawierają zdumiewające projekty;
  • są jakieś inne powody, dla których sądzisz, że są niesamowite.

Zasady przyznawania tego wyróżnienia są następujące:

  • należy umieścić logo na swoim blogu;
  • należy wyznaczyć przynajmniej 5 blogów (może być więcej), które są dla Ciebie Uber Amazing (Super Zdumiewające)
  • należy powiadomić wyróżnionych, że otrzymali nagrodę Uber Amazing blog, przez wpisanie komentarza na ich blogach;
  • podać link do bloga i osoby, która otrzymała nagrodę-wyróżnienie od Ciebie.


A oto moje wyróżnienia:

Dodatko chciałabym wyróżnić bloga, który niestety pozostaje obecnie w stanie zawieszenia:

17:19, casiapaw , Inne
Link Komentarze (26) »
czwartek, 23 października 2008
Urodziny...
torcik
 
Dziś jest maleńkie święto. Moje święto. Dokładnie rok temu zaczęłam przygodę z blogowaniem. Wciągającą, smakowitą i odkrywczą. Pełną nowych doświadczeń kulinarnych, ale także ciekawych, życzliwych i obdarzonych pasją ludzi. Was.

Dziękuję Wam bardzo za ten rok. Za regularne odwiedziny, ciepłe słowa, za zachęty. I za wszystkie te rzeczy, które pomogliście mi poznać.

Chciałbym życzyć sobie kolejnego takiego roku…

urodziny
 
urodziny
11:21, casiapaw , Inne
Link Komentarze (22) »
wtorek, 12 sierpnia 2008
Wakacje czas zacząć

turcja

Czas na mnie. Jadę zbierać okruchy doświadczeń, łapać promyki słońca, czerpać garściami z piękna tureckiej ziemi. Zaspokoić drążący duszę apetyt przygody...

Do zobaczenia!

12:21, casiapaw , Inne
Link Komentarze (12) »
czwartek, 27 marca 2008
Sri Lanka - esencja życia, szczypta rozkoszy
cynamon
 
To już ostatnia część mojej lankijskiej opowieści. Dotyczyć będzie dwóch produktów, które rozsławiły to małe państewko na cały świat - herbaty i przypraw. Sri Lanka jest bowiem miejscem, gdzie w promieniach równikowego słońca dojrzewają najsmaczniejsze na Ziemi listki, którymi delektujemy się później w długie i mroźne zimowe wieczory. Jest też miejscem, gdzie pieprz rośnie...

Nie bez przesady mówi się, że Cejlon to królestwo przypraw. W pachnących, zniewalających soczystą zielenią ogrodach uprawia się imbir, kardamon, cynamon, wanilię, pieprz, gałkę muszkatołową, szafran, kamforę, goździki, kakao i kawę. To niewiarygodne, że wszystkie te rzeczy, znane nam z malutkich, papierowych torebek ustawionych rzędem na sklepowych półkach, tam rosną swobodnie na krzakach, cieszą się słońcem, kąpią w deszczu i uwodzą cudownym aromatem...
 
Poznajcie je...
 
Kakaowiec:
kakaowiec
 
Kardamon:
kardamon

Cynamon:
cynamon
 
Pieprz:
pieprz
 
Owoc gałki muszkatołowej...
gałka 2
 
...i jej wnętrze:
gałka
 
Wanilia:
wanilia
 
Jednak największym bogactwem Sri Lanki, jej znakiem rozpoznawczym i głównym towarem importowym kraju jest herbata. To chyba pierwsza rzecz, która kojarzy się Europejczykowi ze słowem Cejlon. Plantacje herbaty stanowią lwią część tutejszych upraw, a w wielu miejscowościach funkcjonują niewielkie - czasem wręcz maleńkie - manufaktury, zajmujące się przetwórstwem cudownych listków zebranych z samego czubeczka herbacianych krzewów. Tajemnica ich niezwykłego smaku - być może ręczny zbiór, który gwarantuje, że zerwane zostaną tylko nierozwinięte pączki i dwa najmnijesze, najjaśniejsze i najdelikatniejsze listki.
 
Zapraszam na wycieczkę po plantacji w Embilmeegama...
 
plantacja
 
listki herbaty
 
 
 
sklepik z herbatami
 
12:11, casiapaw , Inne
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Sezon Truskawkowy 2009 Nasze e-Książki 19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie
design by taisha